Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507719
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82706/147
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Veldhoven D 2415
Binnenweg 1, 5502 AM te Veldhoven

Omschrijving

Inleiding

VILLA, voormalige burgemeesterswoning uit ca. 1900.

Omschrijving

Vrijstaand hoekpand met een samengestelde bouwmassa onder een samengesteld dak. Het dak is gedekt met leisteen in maasdekking. Het pand bestaat uit een tweelaags gedeelte onder een zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat, en een éénlaags gedeelte onder afgeplat schilddak. Bij dit gedeelte zijn aan de zijgevel twee topgeveltjes toegevoegd met zadeldaken, haaks op het schilddak. Achter het blok is een houten verande aanwezig.

Aan de rechterzijgevel is een éénlaagse aanbouw onder zadeldak met kruispannen geplaatst. Hier tegenaan is een garage gebouwd.

De daken zijn voorzien van windveren en siersmeedijzeren pirons.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen en voorzien van een natuurstenen plint. Over de gevels lopen speklagen in gele en zwarte baksteen. De ingang van het huis bevindt zich in het éénlaagse gedeelte, tegen het tweelaagse blok aan en bestaat uit een paneeldeur met natuurstenen stoepje en enkele traptreden. De ramen zijn samengestelde. Erboven zijn segmentbogen aangebracht waarvan de boogvelden zijn gevuld met polychroom metselmozaïek. Een band, eveneens in polychroom metselmozaïek bevindt zich onder de goot van het éénlaagse gedeelte en loopt over dezelfde hoogte door over de tweelaagse vleugel. In de topgevel is in een band met zwarte letters de naam SELSTADIUM aangebracht.

De garage heeft een dubbele poort waarboven zich een klein rond raam bevindt.

In het interieur is de samengestelde bouwmassa niet goed herkenbaar door enkele doorbraken. Enkele elementen uit de oorspronkelijke inrichting zijn bewaard gebleven: in de centrale gang, dwars door het huis, is aan het einde een houten trappartij aanwezig, aan weerszijden van deze gang bevinden zich vertrekken met houten deuren in een eveneens houten omlijsting. Andere voorbeelden uit de oorspronkelijke inrichting van het pand zijn de stucplafonds in de kamers op de begane grond, links van de gang heeft dit plafond polychrome rozetten en hoekversieringen, in de kamer rechts zijn het slechts eenvoudige lijsten.

Rondom het pand is een tuin aangelegd.

Waardering

Het pand is vooral van cultuurhistorisch belang, vanwege de oorspronkelijke functie en gaafheid van de voorgevel.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning Voormalige burgemeesterswoning, tegenwoordig villa.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Voormalige burgemeesterswoning, nu villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Geen specifieke stijl genoemd