Veldhoven E 7269
Dorpstraat 25, 5504 HA te Veldhoven
Dorpstraat 25 A, 5504 HA te Veldhoven
Dorpstraat 25 B, 5504 HA te Veldhoven
Dorpstraat 25 C, 5504 HA te Veldhoven

DORPSTRAAT 25-25a, VELDHOVEN

Inleiding

WOONHUIS met een gevel uit circa 1880 in eclectische stijl. De kern is waarschijnlijk ouder (XVII): in 1979 heeft het pand een restauratie ondergaan waarbij oude constructies in het huis aangetroffen werden. Het pand ligt aan de Dorpsstraat, in de bocht waar zich de Kromstraat afsplitst, in de oude kern van Veldhoven. Het huis heeft lange tijd gefungeerd als notarishuis.

Omschrijving

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met oud Hollandse pannen. De voorgevel is drie traveeën breed, de zijgevel telt vijf traveeën. Beide gevels zijn gepleisterd en voorzien van geblokt gepleisterde pilasters welke de gevel verticaal, per travee, geleden. De consoles aan de bovenkant van de pilasters, ondersteunen de gootlijst. Het middengedeelte van de voorgevel is als geheel geblokt gepleisterd. Erboven bevindt zich een topgevel die bij de restauratie in circa 1980 is aangebracht. De ingangen, zowel in de voor- als in de zijgevel, bestaan uitpaneeldeuren met gietijzeren roosters. In het bovenlicht van de deur is in glas-in-lood een (modern) landschapje aangebracht. De deuren en T-ramen zijn gevat in een gepleisterde geprofileerde omlijsting met kuiven. In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Eén gang doorsnijdt het huis van voor tot achter, een tweede gang staat daar haaks op en komt bij de zijingang uit. Links van de centrale gang bevinden zich aan de voorkant van het pand een kamer met opkamer, daarachter ligt een kamer-en-suite. Rechts van de gang is onder andere een keuken met schouw op de oorspronkelijke plaats aanwezig. Ook in de inrichting zijn elementen uit oudere bouwfasen bewaard gebleven. In de kamers rechts van de gang zijn de oude balkconstructies zichtbaar, aan de linkerkant zijn negentiende eeuwse stucplafonds met rozetten in het midden, hoekdekoraties en eenvoudige lijsten aangebracht. De gang heeft een vloer van marmeren tegels, in de keuken liggen cementtegels met bloemmotief. Verder zijn onder andere van belang de paneeldeuren alsmede de houten omlijstingen met panelen en vensterbanken rond de ramen. In de hal op de verdieping bevindt zich een licht in het plafond naar de zolder gevormd door een rond roosvenster met gekleurd glas. Het huis heeft een dubbele zolder.

Aan de straatzijde wordt het pand omringd door natuurstenen platen (mogelijk oude grafzerken). Aan de achterzijde bevindt zich een (nieuwingerichte) tuin.

Waardering

Het pand is van bouwhistorisch belang vanwege de ouderdom. Als notabelenwoning is het karakteristiek voor een oude dorpskern en heeft het pand cultuurhistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Voormalig woonhuis, nu kantoor

restauratie