Veldhoven D 3779
Kapelstraat-Zuid 3, 5503 CT te Veldhoven

KAPELSTRAAT ZUID 3, MEERVELDHOVEN

Inleiding

FABRIKANTENVILLA, nu in gebruik als kantoor, woonruimte en fysiotherapiepraktijk. De villa is gebouwd in 1905 in opdracht van textielfabrikant W. van Nuenen, naar een ontwerp van architect Clement. In de architectuur zijn elementen van chaletstijl en neo-renaissance verwerkt. Het vrijstaande pand is gelegen op de hoek van de Kapelstraat zuid met de Provinciale weg, nabij het centrum van het voormalige kerkdorp Meerveldhoven.

Omschrijving

Tweelaags blokvormig pand onder een afgeplat schilddak. Het pand heeft zowel aan de voor- als aan de zijkant een risaliet, bekroond door een topgevel onder zadeldak, voorzien van een windveer met geschulpte rand.

Het dak heeft een overstek op consoles en is gedekt met leisteen, voorzien van zinken pirons. Achter is een éénlaagse aanbouw onder zadeldak met windveer en gootlijst, eveneens gedekt met leisteen, zichtbaar. Het pand is uitgevoerd in baksteen waarbij de plint iets vooruitsteekt en is afgewerkt met een natuurstenen band. In de gevel zijn verder hardstenen waterlijsten aangebracht. Speklagen zijn uitgevoerd in een lichtere kleur baksteen. Direkt onder de gootlijst is metselmozaiek aangebracht. Tegen de risaliet van de voorgevel is een over begane grond en verdieping doorlopende erker aangebracht. Deze heeft schuine zijkanten en is voorzien van ramen, waarbij de onderlichten zijn gevuld met glas waarin voorstellingen zijn geëtst. Boven de erker is, tegen de topgevel een afdakje geplaatst. Rechts van de risaliet bevindt zich de voordeur, een houten paneeldeur, voorzien van lijstwerk en smeedijzeren roosters. Het bovenlicht van de deur is gevuld met glas-in-lood. Erboven is een balkon met smeedijzeren hekwerk, onder een houten luifel met een houten hangende versierde rand met lessenaarsdak geplaatst. Het balkon is via terrasdeuren toegankelijk.

Alle ramen zijn voorzien van onder- en bovenlichten met kleine roedenverdelingen, erboven zijn steeds gemetselde segmentbogen aangebracht. De boogvelden zijn gevuld met polychroom metselwerk.

Tegen de zijgevel is een houten serre op een bakstenen onderbouw geplaatst. De ramen zijn hier voorzien van glas met geëtste voorstellingen (van onder andere vogels, riet en bamboestruiken). Boven de veranda is een plat dak met smeedijzeren hekwerk aanwezig. De terrasdeuren aan de zijkant van het pand zijn via een hardstenen trapje met smeedijzeren leuning bereikbaar. Ernaast bevindt zich de zijingang.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling gehandhaafd. Vanaf de voordeur loopt een centrale gang, de gang vanaf de zijingang komt hier op uit. Aan weerszijden van de centrale gang bevinden zich kamers. Aan het einde van de gang is een eikehouten trap naar de verdieping geplaatst. Ook hier bevinden zich aan weerszijden van een centrale gang kamers. Een groot aantal elementen uit de inrichting verkeert nog in authentieke staat zoals de vloeren in de gangen: deze bestaan uit graniet met in kleine tegeltjes ingelegde figuren en de vloer in de voormalige eetkamer (parket in visgraatmotief). Andere voorbeelden uit de oorspronkelijke inrichting zijn de paneeldeuren en het glaswerk dat op diverse plaatsen van bovenlichten met glas-in-lood, en geslepen glas met voorstellingen (van bloemen, medaillons en guirlandes, in serre en erker met riet en vogels) is voorzien. De stucplafonds in de kamers aan de voorzijde van het pand hebben rozetten in de hoeken en in het midden, de overige plafonds zijn voorzien van eenvoudige lijsten.

Het pand bezit twee grote kelders, één voor voorraad, de ander voorverwarming.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege gebruikte stijlkenmerken. Als voormalige fabrikantenvilla is het voor Veldhoven van cultuurhistorisch belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Voormalige villa, nu kantoor

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa 2-laags; is nu kantoor