Veldhoven D 5063
Kapelstraat-Zuid 18, 5503 CW te Veldhoven

Inleiding

PASTORIE bij de H. Lambertuskerk, gebouwd in 1902, naar ontwerp van architect J. Heijkants. In de bouwstijl is gebruik gemaakt van neogotische elementen. Het pand ligt aan de Kapelstraat-zuid in de oude kern van Meerveldhoven.

Omschrijving

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft een middenrisaliet, voorzien van een topgevel. Het pand heeft een mansardedak, waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt, in het midden is een dakruiter aanwezig. Het dak is gedekt met leien in rensdekking, de punten van de nok zijn voorzien van pirons. De pastorie is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een iets uitstekende natuurstenen plint. Ter hoogte van de onderkant van de ramen is een hardstenen cordonlijst aangebracht. De gevel kent een horizontale geleding door middel van deze lijst in combinatie met gepleisterde speklagen. Direct onder de goot zijn een muizentandlijst en een bakstenen boogfries met natuurstenen elementen aangebracht.

Aan weerszijden van de deur zijn de ramen in terugliggende vlakken geplaatst en omlijst door geprofileerde bakstenen. De ramen zelf bestaan uit vierruits vensters met een bovenlicht waarboven korfbogen zijn geplaatst. De aanzet- en sluitstenen van deze ontlastingsbogen zijn gepleisterd, in de boogvelden is een metselmozaïek aangebracht. De zijgevel heeft, ter plekke van de trappartij, een rond raam met roedenverdeling. In het dakvlak zijn dakkapelletjes onder een spits dak, bekroond door middel van een zinken piron, aanwezig. De ramen van de dakkapellen zijn gevuld met glas-in-lood. De ingang ligt in een ondiep portiek met een natuurstenen trapje en bestaat uit een paneeldeur met lijstwerk en matglas-lichten met motieven achter smeedijzeren roosters.

Naast de deur is een gevelsteen met opschrift "PRIM.LAP.POS. /J.POMPEN/PAR /19 MAART 1902" zichtbaar. Rechts van de pastorie is een éénlaags aanbouw onder zadeldak aanwezig. Het dak staat haaks op de straat en is gedekt met kruispannen. Deze aanbouw dateert uit de bouwtijd. Om de topgevel is in baksteen een getrapt fries, overgaand in lisenen, aangebracht.

In het interieur zijn indeling en delen van de inrichting in authentieke staat bewaard gebleven. De begane grond heeft een hoge verdiepingshoogte.

Een centrale gang doorsnijdt het huis, ongeveer in het midden van de gang is een trappartij aanwezig, aan het einde van de gang zijn klapdeuren met geëtst glas aangebracht. Aan de linkerkant van de gang bevindt zich een kamer-en-suite waarvan de schuifdeuren in de muur zijn weggewerkt. In beide gedeeltes bevindt zich een zwart marmeren schouw. Een aangebouwde serre is voorzien van paneeldeuren met geëtst glas. In de kamer rechts van de gang bevindt zich eveneens een zwart marmeren schouw. Verder zijn in de meeste kamers (ook op de verdieping) stucwerkplafonds aanwezig waarbij in het midden en in de hoeken versieringen zijn aangebracht, het motief van de hoorn des overvloeds komt in deze versieringen steeds terug. In het algemeen zijn paneeldeuren aanwezig. In de voormalige keuken bevindt zich een grote betegelde schouw.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Hezemans, L.C. ; Noord-Brabant