Veldhoven D 3398
Kruisstraat 23, 5502 JA te Veldhoven

KRUISSTRAAT 23, ZEELST

Inleiding

VILLA, gelegen aan een oude uitvalsweg van het kerkdorp Zeelst. Het huis in expressionistische landhuisstijl werd in 1928 gebouwd naar ontwerp van architect A. Valk en is thans in gebruik als restaurant. Er achter een latere uitbreiding welke niet beschermd wordt.

Omschrijving

Eénlaags pand onder een hoog, geknikt zadeldak op een T-vormige plattegrond. Het pand is uitgevoerd in baksteen (smalle gele stenen), het samengestelde dak heeft windveren en is gedekt met riet. Hetlinker uiteinde van de voorgevel heeft een dwarsgeplaatste bouwmassa met topgevel. Aan de achterzijde is naast deze topgevel nog een topgevel zichtbaar. Aan de kopse gevel, rechts, is een spitsboogvormige erker aangebracht. Boven deze erker bevindt zich een balkon met een betimmerde balustrade. De rechthoekige erker aan de linkerkant is een toevoeging uit de jaren '70. Achter het pand bevindt zich een éénlaagse aanbouw onder plat dak.

De ramen zijn voor twee-derde gedeelte gevuld met glas-in-lood. Op de begane grond zijn luiken aangebracht. In de topgevel bevinden zich ramen met roedenverdeling, de dakkapellen bestaan uit een band samengestelde ramen. De erker heeft terrasdeuren. De hoofdingang bestaat uit een houten rondboogdeur in een natuurstenen omlijsting. In deze omlijsting is de inskriptie PAX TERRE OMNIBUS gegraveerd. Aan weerszijden van de deur zijn smalle glas-in-lood ramen zichtbaar. Voor de deur strekt zich een bordes uit met bakstenen trap.

In het interieur zijn diverse elementen uit de bouwtijd bewaard gebleven. Deze bevinden zich in de entree en gang. Voorbeelden daarvan zijn de tegelmozaïekvloer, de betegelde lambrizeringen, de trappartij en glas-in-lood ramen. Het pand wordt omgeven door een tuin, het huis ligt hierin centraal, verhoogd ten opzichte van de straat.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik en vanwege de plaats die het ontwerp inneemt in het oeuvre van archictect Valk.

Elementen van Amsterdamse School

Valk, H.W. ; Noord-Brabant