Veldhoven D 2490
Provincialeweg 66, 5503 HH te Veldhoven

PROVINCIALE WEG 66

Inleiding

VILLA in chaletstijl, gebouwd in 1903 in opdracht van J.C. van Nuenen. Het pand ligt aan de Provinciale weg, de doorgaande weg van Eindhoven naar Veldhoven, in de kern van het kerkdorp Meerveldhoven.

Tweelaags pand met een vierkante plattegrond onder afgeplat schilddak.

Zowel de voor- als de zijgevel zijn voorzien van een risaliet onder zadeldak met overstek en betimmerde topgevels. De daken zijn gedekt met geschubde leisteen en op de hoekpunten versierd met grote smeedijzeren pironnen. Het pand is opgetrokken in baksteen. Aan de achterkant is een houten serre onder plat dak met overstek aanwezig. Dit overstek is aan één kant doorgetrokken tot luifel boven een gedeelte van een terras, de luifel rust op grote houten consoles. Het terras is verhoogd en voorzien van een lage balustrade. Een natuurstenen trap leidt naar de tuin.

De gevels zijn voorzien van een iets uitstekende plint, afgewerkt met een natuurstenen band. Ter hoogte van de onderkant van de ramen op de begane grond is een doorlopende hardstenen cordonlijst aangebracht. Speklagen zijn uitgevoerd in metselmozaïek. De gootlijst is op klossen geplaatst.

De ramen hebben boven- en onderlichten, met kathedraalglas gevuld. De segmentbogen daarboven zijn uitgevoerd in rode strengperssteen, aanzet- en sluitstenen in gele zandsteen steken daartegen af. De boogvelden zijn gevuld met polychroom metselmozaïek. Tegen de risaliet van de voorgevel is op de verdieping een erker met afgeschuinde zijden geplaatst. Deze rust op bakstenen pendentieven tussen ijzeren profielen, uitkomend in een zandstenen console. Daaronder, op de begane grond, bevinden zich spitsboogramen. De detaillering en omlijsting van deze erker en de spitsboogramen komt verder overeen met die van de overige ramen. In de linkerzijgevel bevindt zich een groot raam met een bloemvoorstelling in glas-in-lood. De ingang bestaat uit een paneeldeur met lijstwerk en smeedijzeren roosters en is met bordes en hardstenen trapje, onder een afdak geplaatst. Naast de ingang bevindt zich een gevelsteen met opschrift "J.C. VAN NUENEN/ 19 30/8 03".

In het interieur verkeert de indeling in grote lijnen nog in de oorspronkelijke staat. Een centrale gang loopt parallel aan de straat, aan de voorzijde en aan de achterkant van het huis grenzen kamers aan deze gang. Een gang haaks hierop doorsnijdt het achterste gedeelte van het huis en komt uit op het terras aan de achterkant van het huis. Ook op de verdieping is een gang parallel aan de straat, met aan weerszijden kamers, aanwezig. Aan het uiteinde ligt een portaal, voorzien van een grote deur met rondboogvormig bovenlicht.

Elementen uit de oude inrichting zijn schaars bewaard gebleven.

Voorbeelden van authentieke elementen zijn het stucplafond in de gang, voorzien van een rozet en bloktandlijst en de paneeldeuren verspreid door het hele pand. Deze deuren zijn op een aantal plaatsen gevat in diepe, houten omlijstingen die ook met panelen zijn uitgevoerd.

Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. De kelder is in diverse kamertjes opgedeeld, allen voorzien van troggewelfjes en voorzien van een rode plavuizenvloer. Aan de rechterkant van het pand is een éénlaagse dienstwoning onder schilddak, gedekt met leien, aangebouwd. Deze woning is uitgebreid met een éénlaagse aanbouw onder platdak.

De tuin aan de voorzijde wordt van de straat gescheiden door middel van een laag bakstenen muurtje met ezelsrug. Op een rode beuk en een esdoorn na is de tuin opnieuw ingericht en daarbij grotendeels bestraat. In de achtertuin is een klein gedeelte bestraat.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege gebruikte stijlelementen. Als voormalige fabrikantenvilla heeft het pand voor Veldhoven cultuurhistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis 1-laags Villa

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa 1-laags villa