Veldhoven D 1387
Kapelstraat-Zuid 8, 5503 CW te Veldhoven

KAPELSTRAAT ZUID 8, MEERVELDHOVEN

Inleiding

Vrijstaande VILLA, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw in een traditionele stijl. Rond 1935 verbouwd door aannemer van Grootel in een zakelijke stijl naar voorbeelden van W.M. Dudok.

Omschrijving

Tweelaags pand met een rechthoekige plattegrond. Het geheel heeft witgepleisterde muren met een donkere plint, onder een plat dak met overstekende betonnen randen.

Aan de voorzijde springt het rechter gedeelte van de gevel iets naar voren. Hiertegen is een rechthoekige erker geplaatst. Tegen de zijgevel bevindt zich een bolle erker. Schuin daarboven is op de verdieping een balkon aangebracht dat bestaat uit een uitstekende betonnen plaat met een metalen hek bestaande uit enkele smalle buizen. Tegen deze zijgevel is, verder naar achteren toe, een aanbouw met garagepoort geplaatst.

De ingang is iets terugliggend geplaatst, onder een luifel. Erboven is een klein rond raam geplaatst.

De overige ramen zijn veelal groot en rechthoekig van vorm en hebben metalen kozijnen. Rechts van de ingang zijn bij de terrasdeuren en het raam in de zijgevel de oorspronkelijke kozijnen vervangen door kunststof.

De oorspronkelijke indeling van het huis is bewaard gebleven.

Het bordes voor de deur en het terras aan de voorzijde van het pand hebben een bestrating met cementtegels met polychroom bloemmotief. Rechts van het huis staat nog een kleine, éénlaagse garage onder plat dak. Het huis is voorzien van een tuin rondom.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van het toepassen van een nieuw zakelijke stijl in deze regio.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Er is sprake van verbouwde woning in Dudok-stijl (immitatie)