507734 - H. Bonifatius
Haaksbergen C 3470
Veldmaterstraat 61, 7481 AB te Haaksbergen

Omschrijving

POORTGEBOUW ANNEX LIJKENHUISJE met doorgang onder gedrukte spitsboog. De gevels zijn opgetrokken in een handgevormde geelbruine kloostermop onder een met rode holle en bolle pannen gedekt zadeldak. De hoeken van het gebouw zijn versterkt met steunberen en de opgemetselde aanzetten en toppen van de topgevels zijn afgedekt met ezelsruggen. Aan weerszijden van de doorgang in de oostgevel twee smalle lichtopeningen en in de westgevel twee opgeklampte deuren onder rondbogen. De zijgevels (N en Z) zijn voorzien van kleine roosvensters.

Poortgebouw bij de begraafplaats van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de functie als markering van de entree van de begraafplaats

- de aan de Delftse School verwante bouwstijl

- de typologie

- de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Katholieke begraafplaats

Sluymer, J. ; Overijssel