Haaksbergen K 4075
Markt 8, 7481 HT te Haaksbergen

Inleiding

In 1898 in opdracht van textielfabrikant J.G. Jordaan door architect Gerrit Beltman sr. (Enschede) ontworpen HERENHUIS in een eclectische bouwstijl, met Hollandse neo-renaissancistische en chaletstijl elementen. Gelegen aan de oostzijde van de Markt, aan de achterzijde van de vrijstaande roomskatholieke St.Pancratiuskerk. Oorspronkelijk was de woning symmetrisch. Tussen 1880 en 1914 is het rechterdeel (ZW) met één verdieping verhoogd. Ook het kozijn in de noordoostgevel van de serre is gewijzigd.

Omschrijving

Het herenhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aan de linker zijgevel (N) een uitbouw. De voor- en achtergevel (W en O) zijn vier traveeën breed. In de voorgevel zijn de drie rechter traveeën opgetrokken over twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, de meest linkse travee en de uitbouw over één bouwlaag onder een schilddak. In het lage deel (N) zijn de zadeldakjes van de dakruiters voorzien van een windveer met trekbalk. In het hoge deel (Z) zijn twee dakkapellen geplaatst; boven de voorgevel onder een spits, boven de rechter zijgevel vlak afgedekt met een timpaan. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen met sierlagen van gele verblendsteen, het ver overstekende dak is gedekt met grijze bouletpannen. De T-vensters in de voor- en rechter zijgevel zijn geplaatst onder segmentbogen met wit gestucte sluit- en aanzetstenen en hangoren. In de voorgevel (W) risaleren de tweede travee van links en de meest rechtse travee van de vier.

De nadruk ligt op het linker risaliet dat onder een steekkap met sierspant is geplaatst. Onder de steekkap bevindt zich een rond venster met een Davidster. Daaronder verschaffen twee dubbele deuren in een wit gestucte omlijsting de toegang tot een bewerkt houten balkon. Rechts van dit risaliet bevindt zich de hoofdingang, bestaande uit een dubbele deur met bovenlicht. De uitbouw aan de linker zijgevel (N) bevindt zich links voor het gevelvlak. In de oksel van de zijgevel en de uitbouw is een houten serre gebouwd. De serre is vlak gedekt. Onder het wolfeind van de uitbouw bevinden zich op de begane grond twee deuren met daarboven een rondboogvenster. Het sierspant, dat zich oorspronkelijk onder het wolfeind bevond, is verdwenen. De achtergevel (O) is aangesmeerd en grotendeels blind.

Het herenhuis is van cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de eclectische bouwstijl met Hollandse neo-renaissancistische en chaletstijl elementen

- als vroeg voorbeeld van een ontwerp in het oeuvre van Gerrit Beltman sr.

- vanwege de betekenis van textielfabrikant Jordaan voor de sociaal-economische geschiedenis van Haaksbergen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de centraal in het dorp gelegen markt

- vanwege de gaafheid van het exterieur