Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507756
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/69
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haaksbergen G 1889
Bij Scholtenhagenweg 36, 7481 VP te Haaksbergen

Omschrijving

Inleiding

De MUZIEKKOEPEL in het voormalige volkspark Scholtenhagen is in 1925 gebouwd in opdracht van de Stichting Scholtenhagen door de architect J. Nijhuis uit Haaksbergen. Willem Hendrik Jordaan, medefirmant van de textielfabrikant D. Jordaan en Zonen in Haaksbergen, kocht in 1886 het erf Scholtenhagen met de bijbehorende boerderij. Een jaar later liet de familie Jordaan op deze plek een park aanleggen en werd de boerderij uitgebreid met een gelagkamer. In 1891 ging het park over in handen van een stichting met als doelstelling: " Het vestigen van een gelegenheid voor de ingezetenen van de gemeente Haaksbergen tot uitspanning en ondersteuning van hulpbehoevende oude werklieden van de firma D. Jordaan en Zoon uit de inkomsten der bezittingen der stichting." De muziekkoepel is onderdeel van het Volkspark Scholtenhagen en staat in de nabijheid van de tot restaurant verbouwde boerderij en een hierheen verplaatst voormalige dubbele arbeiderswoning uit 1836. De oorspronkelijke parkaanleg is ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

De muziekkoepel heeft een rechte open voorkant (O) en een vijfzijdig gesloten achtergevel (W). Boven de in bruine baksteen opgetrokken basis met spaarvelden onder rondbogen heeft de koepel gepotdekselde wanden. Het vijfzijdige overstekende tentdak is gedekt met dakleer en de windveer aan de voorgevel is decoratief beschilderd.

Aan de voorzijde geeft een gemetseld trapje toegang tot het podium dat wordt geflankeerd door overhoekse gemetselde bloembakken met uitkragend siermetselwerk op de hoeken. Het gewelf in de koepel is boven het schoon metselwerk van de gevels gepleisterd.

Waardering

Muziekkoepel van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de (oorspronkelijke) functie

- de kenmerkende typologie

- het decoratieve baksteengebruik

- de relatie met het voormalige volkspark Scholtenhagen en de Firma Jordaan.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Muziekkoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Nijhuis, J. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur