507759 - Jelgersmakliniek
Oegstgeest B 3502
Rhijngeesterstraatweg 11, 2342 AN te Oegstgeest

Omschrijving

Inleiding: In het park van Rhijngeest, zuidelijk van de Jelgersmakliniek gelegen vrijstaande villa daterend uit het begin van de twintigste eeuw, in oorsprong bestemd voor de directeur-geneesheer van de Jelgersmakliniek en evenals het hoofdgebouw uitgevoerd in chaletstijl met witgepleiserde gevels met rode accenten. De detaillering van de villa vertoont overeenkomsten met die van het hoofdgebouw. Omschrijving: In baksteen opgetrokken witgepleisterde villa op onregelmatige plattegrond bestaande uit een kelder, een begane grond, een verdieping en een kapverdieping onder een samengesteld zadeldak met dakkapellen gedekt door rode kruispannen met pirons op de nokhoeken. De gevels zijn boven een vrij hoge bakstenen plint met afgeschuinde rollaag witgepleisterd, waarbij segmentbogen boven deuren en vensters en sierlijsten onder de vensters zijn uitgespaard. De kapverdieping heeft verticale witgeschilderde betimmeringen, aan de onderzijde afgezet met een bakstenen tandlijst. De gevels worden geleed door getoogde vensters voorzien van openslaande ramen of schuiframen deels met glas-in-loodbovenlichten. Risalerende ingangspartij onder een steekkap in de noordgevel. De entree, een paneeldeur met smeedijzeren traliewerk, is voorzien van een luifel, drie hardstenen stoeptreden met een ijzeren leuning. De oostgevel heeft een risalerend rechter bouwdeel onder een afgewolfd zadeldak, waarin zich op de kapverdieping een houten balkon rustend op corbelen bevindt. Ter linkerzijde op de begane grond een aangebouwde serre met op de verdieping een balkon met gemetselde borstwering met hoekpijler en hekwerk. Driezijdig afgesloten erker op het zuiden. In het teruggelegen - vlak gedekte - linker deel geven twee openslaande deuren vanuit het huis toegang tot het enigszins verhoogde en deels omsloten terras. Aan de noordwestzijde een eenlaags aanbouw uit de bouwtijd voorzien van een entree met paneeldeur. In het inwendige is de oorspronkelijk indeling bewaard gebleven met oorspronkelijke details zoals de glas-in-loodbovenlichten, ver gelijkbaar met het glas-in-lood toegepast in de kliniek. Waardering: De directeur-geneesheerwoning behorende bij de Jelgersmakliniek, met oorspronkelijke indeling en interieurdetails, is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden en vanwege de situering en functioneel-ruimtelijke relatie met de Jelgersmakliniek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning