Ambt-Delden F 1948
Ambt-Delden F 1946
Bij Sluisstraat 51, 7495 RC te Ambt Delden

Omschrijving

De rechthoekige SLUISKOLK is 140 meter lang en 12 meter breed en bestaat uit een betonnen vloer met stalen wanden en gemetselde kademuren. Op het beneden- en bovenhoofd van de sluiskolk bevinden zich de stalen hefschuiven tussen betonnen heftorens. De torens zijn opgetrokken vanuit een vierkante plattegrond onder overstekende zadeldaken die met rode Hollandse pannen zijn gedekt. Tegen de oostgevels leiden buitentrappen naar de stalen deuren in de torens boven de poortvormige doorgangen op de begane grond. De om de hoek lopende vensterreeksen in het uitkragende deel van de torens boven de hefschuiven zijn voorzien van stalen kozijnen. Datzelfde geldt voorde smalle vertikale vensters in de gevels van de torens aan de buitenkant van de sluiskolk.

Sluiskolk met heftorens van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de architectonische vormgeving van de torens