Ambt-Delden I 1754
Deldeneresch, Twickelerlaan/Bornsestr.

Onderdeel 59:

Inleiding

De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsarchitect C.E.A. Petzold. Op het terrein drie half verzonken KASSEN (pits) uit 1891, en een IRONHOUSE met aangebouwde kleine ZAAIKAS uit 1911 van de firma Messenger & Co. uit Leicestershire. De bij het ironhouse behorende stookkelder is in de jaren zestig van deze eeuw dichtgestort. De kachel van de firma Messenger & Co. wordt op Twickel bewaard. Tenslotte staat op het terrein een ANJERKAS uit 1915. De schuur in de westelijke muur van de moestuin is verbouwd tot woonhuis en voor de bescherming van ondergeschikt belang. De moestuin ligt op de hoek van de Bornsestraat en de Twickelerlaan. Het terrein is geheel omheind door een hoge (deels vernieuwde) gemetselde muur van bruine baksteen met ezelsrug en steunberen. Een (nieuw) hek met smeedijzeren decoraties tussen hekpijlers met natuurstenen sierbanden vormt vanaf de Twickelerlaan de hoofdingang tot de moestuin. Het oorspronkelijke lanenstelsel van de moestuin is nog grotendeels intact. Vanaf de hoofdentree loopt een rechte door fruitbomen geflankeerde laan naar een hek in de westelijke tuinmuur. Halverwege wordt deze laan doorkruist door een noord-zuid as met een kleine vijverpartij. De kassen staan ten zuiden van de oost-west as.

De houten ANJERKAS staat evenwijdig aan de half verzonken kassen maar is groter.

Anjerkas van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: