Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507786
Complexnummer
507785 - Wanink
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/178
Kadastrale aanduiding
Ambt-Delden I 1890
Ambt-Delden I 1891
Twickelerlaan 21, 7495 VG te Ambt Delden
Twickelerlaan 21 A, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving

Omschrijving

De VILLABOERDERIJ bestaat uit een woonhuisgedeelte op T-vormige plattegrond met daarachter een stalgedeelte en een dwars geplaatst koetshuis. Het samengestelde schild-zadeldak boven het woonhuis en het zadeldak boven de stal zijn met zwarte Hollandse pannen gedekt, het koetshuis heeft een rietgedekt wolfdak. De noklijnen van de daken boven het woonhuisgedeelte en het koethuis hebben dezelfde hoogte metdaartussen het lagere zadeldak van het stalgedeelte.

De gevels van de boerderij zijn opgetrokken in bruine baksteen. De horizontale sierbanden ter hoogte van onder-, wissel- en bovendorpels van de vensters, de strekken en het vakwerk-achtige fries zijn uitgevoerd in geelbruine baksteen. In het woonhuisgedeelte acht- en zesruits vensters onder segmentbogen, rondbogen en strekken. In het midden van de voorgevel (Z) de hoofdentree tot het woonhuisgedeelte in een portiek onder een rechthoekig torentje met overstekend tentdak. De risaliet rechts van de entree wordt gedekt door een overstekend afgewolfd zadeldak. De middenrisaliet aan de westgevel van het woonhuis heeft eveneens een overstekend afgewolfd zadeldak. De dubbele glasdeur met roedenverdeling rechts daarvan is voorzien van een gedeeld bovenlicht onder segmentboog. Boven de gemetselde erker links tegen de oostgevel is in het dakschild een steekkap aangebracht. In het terugliggende geveldeel rechts een keukendeur en twee (vernieuwde) dubbele zesruits keukenvensters.

De deuren en twaalfruits vensters in de gevels (O en W) van het stalgedeelte zijn onder segmentbogen geplaatst. De inrijdeuren in de kopse gevels (O en W) van het koetshuis zijn dicht gezet. In de deuren zijn vensters met roedenverdeling aangebracht. De hooiluiken in de geveltoppen hebben tweeruits bovenlichten onder rondbogen. De inrijdeuren onder segmentboog in de noordgevel zijn nog als zodanig in gebruik. Aan weerszijden getoogde twaalfruits vensters.

Waardering

Boerderij bij het huis Twickel van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van jachtboerderij bij Twickel

- de voor Twente uitzonderlijke typologie

- het decoratieve baksteengebruik

- de ruimtelijk-functionele samenhang met de overige complexonderdelen

- de uitwendige gaafheid

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507785. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Jachtboerderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1881
1881
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Villaboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden