Ambt-Delden B 1905
Bij Twickelerlaan 6, 7495 VG te Ambt Delden

Onderdeel 54:

Inleiding

De KASTEELBOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE dateert in oorsprong uit 1790 met bijbehorende houten PAARDESCHUUR uit 1881 en POMP uit 1894. De overige schuren en werkplaatsen op het erf van de kasteelboerderij zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Het dwarshuistype is op Twickel redelijk zeldzaam; behalve de kasteelboerderij zijn er alleen in de nabijheid van het huis enkele dienstwoningen van dit type. De kasteelboerderij heeft aan de achterzijde een op Engelse voorbeelden geïnspireerde decoratievewindveer. Het is goed mogelijk dat de Engelse architect W.S. Weatherley, onder wiens leiding het interieur van het huis Twickel tussen 1896 en 1916 is verbouwd, hier zijn visitekaartje heeft achtergelaten. Uit de correspondentie tussen de architect en baron van Heeckeren blijkt dat Weatherley in 1911 betrokken is geweest bij de verbouwing van de kasteelboerderij. De tekeningen zijn echter niet gemaakt door Weatherley, maar door een Nederlandse architect uit Arnhem. De boerderij is in 1947 verbouwd. Het interieur van de boerderij is sterk gewijzigd omdat in 1993 hier de rentmeesterij is ondergebracht. De paardeschuur is in 1938 verbouwd.

De boerderij ligt dichtbij het huis Twickel op een erf ten oosten van de Twickelerlaan. De voorgevel (Z) van de boerderij grenst aan de wei voor het huis en de west- en noordkant van het erf worden afgesloten door de bomenrijen langs de Twickelerlaan en het Bornsevoetpad.

De paardeschuur en de pomp staan op het erf aan de achterzijde van de boerderij. Het erf is deels bestraat met veldkeitjes.

Omschrijving

Driebeukige houten PAARDENSCHUUR op rechthoekige plattegrond met verhoogde middenbeuk tussen lagere zijbeuken. Boven een plint van Bentheimer steen zijn de gevels opgetrokken in bruin geschilderde horizontale planken. Het overstekende zadeldak boven de middenbeuk is gedekt met golfplaat en de lessenaardaken boven de zijbeuken met antracietgrijze Hollandse pannen. Aan de kopse gevels (N en Z) rusten de overstekende kappen op korbelen in de vorm van stammetjes. In de voorgevel (Z) centraal geplaatste inrijdeuren tussen staldeuren onder ronde vensters. Inwendig is de oorspronkelijke gebintconstructie nog intact evenals een gedeelte van de oude paardeboxen.

Houten paardeschuur van belang vanwege:

- de ruimtelijk-functionele samenhang met de kasteelboerderij