Ambt-Delden P 386
Seppenwooldsweg 3, 7495 RT te Ambt Delden

Inleiding

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE MET BOVENKAMER uit 1905, op het erf Seppenwoolde, behorend bij het landgoed Twickel. Een groot deel van de pachtboerderijen op het landgoed Twickel is van dit standaardtype dat is gebaseerd op het traditionele Twentse hallehuis, maar zich daarvan onderscheidt door de toepassing van wolfeinden in plaats van houten topgevels. Dit is het gevolg van de instructie die Unico Willem van Wassenaer, de toenmalige heer van Twickel, in 1760 instelde met betrekking tot de boerderijbouw op het landgoed. Volgens deze instructie moesten de boerderijen en schuren voortaan bij ver- of nieuwbouw worden voorzien van wolfeinden in plaats van houten topgevels. Omdat Weldam (Goor) van 1751 tot 1877 bij Twickel hoorde, gold in die periode dezelfde instructie voor de boerderijbouw op dat landgoed. Het erf Seppenwoolde ligt ten westen van de zijtak van het Twentekanaal naar Almelo. Vanaf de weg langs het kanaal geeft een oprit toegang tot het erf. Het woonhuisgedeelte van de boerderij, die tegenwoordig geheel als woonhuis in gebruik is, is naar het zuiden georiënteerd.

Van de oorspronkelijke erfindeling rest alleen een zandstenen put aan de achterzijde van de boerderij.

Omschrijving

De boerderij van het hallehuistype met bovenkamer is opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een afgewolfd met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak.

De overstekende wolfeinden aan de voor- en achtergevel (N en Z) rusten op korbelen. Op de nok een gepleisterde schoorsteen met kap. De bovenkamer links tegen de voorgevel heeft beschoten geveltoppen en een zadeldak dat eveneens met rode Hollandse pannen is gedekt. In de voorgevel (Z) geeft een opgeklampte deur onder drieruits bovenlicht toegang tot het woonhuisgedeelte van de boerderij. Een identieke entreepartij bevindt zich in de oostgevel van de bovenkamer. De negen- en zestienruits vensters in deze gevels en de vierruitsvensters in de voorgevel (Z) van de bovenkamer met luiken in de kleuren van Twickel: rechthoekige witte velden binnen een zwarte omlijsting. De (vernieuwde) vensters in de zijgevels (O en W) van hetwoonhuisgedeelte zijn voorzien van een roedenverdeling en Twickelluiken. In de oostgevel van het schuurgedeelte twee staldeuren tussen drie getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. De kozijnen van de getoogde zesruits stalvensters in de westgevel zijn vernieuwd. De symmetrische achtergevel is uitgerust met een baander en staldeuren onder rondbogen met witte gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Op de hoeken van de deeldeuren afgeronde zandstenen schampstenen. De gietijzeren vensters onder spitsbogen aan weerszijden van de baander hebben een roedenverdeling.

Waardering Boerderij van het landgoed Twickel van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de voor Twickel karakteristieke typologie en vormgeving

- de bijzondere sterk overstekende wolfeinden