Veere H 939
Oostkapelseweg 4, 4353 EH te Serooskerke

Inleiding

Landhuis, waarvan de eerste steen, volgens de gedenksteen, in 1894 werd gelegd door J.A. Lantsheer. Het in een rijke eclectische stijl opgetrokken pand werd gebouwd naar ontwerp van de Haagse architect J.J. van Nieukerken.

Omschrijving

Het zeer rijk gedecoreerde landhuis is opgetrokken uit roodbruine machinale vormbaksteen in kruisverband en voorzien van zowel gebeeldhouwde als strak uitgevoerde natuurstenen hoekblokken, friezen, banden, frontons, consoles en waterlijsten.

Het is twee bouwlagen en een kapverdieping hoog. Symmetrische voorgevel (zuidgevel), in het midden drie vensterassen breed; forse hoekrisalieten met driehoekige erkers op begane grond. Vernieuwde vensters/terrasdeur op begane grond van middendeel, voorzien van rijk gebeeldhouwde zandstenen frontons; vier gebeeldhouwde tableaus naast de frontons.

Erkers voorzien van terras met bakstenen en natuurstenen balustrade.

Kapverdieping met originele bakstenen dakkapellen met frontons, alsook enkele nieuwere dakkapellen. Op het dak achthoekige klokketoren met bakstenen voet, houten opengewerkte opbouw met torenspits en kruis; kapjes gedekt met leien.

Westgevel voorzien van zeer rijk uitgevoerde risalerende ingangspartij met classicistische elementen, voornamelijk bestaand uit natuursteen: onder meer plint, hoekpilasters met rustica-elementen, fronton met schelpmotief, rolwerk, pilasters, klauwstukken, attiek, kopjes etc; dubbele houten uitgesneden paneeldeur met roosters, driedelig bovenlicht met glas-in-lood met Art-Nouveau motieven. Twee Lantaarns; natuurstenenstoep. Deze ingang bevindt zich in een uitbouw van één verdieping hoog, voorzien van terras met balustrade van baksteen en natuursteen. Voorts diverse vensteropeningen in de westgevel.

Achtergevel (noordzijde) met onder meer aan rechterzijde verticaal bouwelement ter plaatse van trappenhuis, voorzien van grote verticale vensters met gekleurd glas-in-lood (zie ook interieurbeschrijving). Diverse gekoppelde en losse vensters, vernieuwde dakkapellen.

Terras met balustrade op eerste verdieping op noordoost hoek.

Oostgevel onder meer op begane grond voorzien van drie vensters met roedeverdeling.

Rijk interieur uit de bouwtijd met onder meer plafonds met stucwerk op riet op hoofdverdieping en boven in trappenhuis; marmeren vloeren, lambrizeringen, classicistische deuromlijstingen, wanddecoratie in entree, hal en trappenhuis; tussendeur van entree naar hal met glas-in-lood in zij- en bovenlichten; originele paneeldeuren. Drie kamers en suite met rijke stucplafonds, houten schuifdeuren met panelen; voormalige eetkamer (oostzijde) uitgevoerd in klassieke eikenhoutenlambrizeringen, betimmeringen, schuifluiken voor vensters, schouw met snijwerk; houten vloer.

Trappenhuis onder meer met zeer rijk uitgesneden houtwerk met kopjes, zuiltjes, schelpmotieven, fruit, e.d.; smeedijzeren hekjes; glas-in-lood vensters in trappenhuis naar eerste verdieping van "'t Prinsenhof, J.L. Schouten, Delft". Op eerste verdieping onder meer in de hal gemarmerde lambrizering, wanden in vakverdeling, boog. Glas-in-lood in trappenhuis naar tweede verdieping; rijk plafond boven in trappenhuis.

Kelder met toogjes met stalen gebinten.

Waardering

Niet alleen exterieur, maar ook interieur van architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege gaafheid van ex- en interieur.

Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Vakantieoord

Nieukerken, J.J. van ; Zeeland