Kanaalweg W.Z. 9, 4351 RE te Veere

Inleiding

Wachthuis voor sluisknechten, tevens sluismeesterskantoor, gebouwd in 1879 ter vervanging van een houten voorganger.

Gebouwd onder invloed van chaletstijl en gelegen aan het Kanaal door Walcheren.

Houten schuurtje en bakstenen bunker achter het object komen niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Het pand heeft een T-vormige plattegrond; begane grond en kapverdieping. Opgetrokken uit roodbruine baksteen. Oorspronkelijk vakwerk in top van voor- en achtergevel vervangen door metselwerk; top in noordelijke zijgevel met origineel vakwerk en siermetselwerk invullingen. Rondom siermetselwerk met geroete steen in banden en raamomlijstingen; rondom op begane grond getoogde houten T-vensters. Voorgevel met entree in getoogde nis; bakstenen trapje.

T-vormig zadeldak gedekt met rode kruispannen; zuidelijk dakvlak met holle pannen; overstekken met strakke windveer met geprofileerde consoles; strakke gootbetimmering.

In het interieur zijn verschillende originele elementen aanwezig, zoals onder meer het originele trappenhuis en een lichtkap in de hal met glas in stalen profielen.

Waardering

Wachthuis voor sluisknechten, van typologisch en architectuurhistorisch belang en van belang als functioneel onderdeel van het sluiscomplex.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Sluiswachtershuisje