Veere E 413
Bij Kanaalweg W.Z. 16, 4351 RE te Veere

Omschrijving

Kleine schutsluis, in de jaren 1869-1872 gebouwd als onderdeel van de werken ten behoeve van de aanleg van het Kanaal door Walcheren. Aan begin van de 20ste eeuw gerenoveerd.

Kolkwanden met basaltzerken bekleed, overigens natuur- en baksteen met betonnen afdekking. In de oostelijke kolkwand 3 ijzeren ladders in de muur; in westwand 2 betonnen trappen tot in het water.

Aan de noordzijde 1 dubbele houten vloeddeur (1927) en 1 dubbele houten ebdeur (1912) met loopplanken en modern hekwerk. Aan weerszijden vernieuwde trapjes van baksteen/beton.

Aan de zeezijde (thans Veerse Meer) bevinden zich aan de westzijde van het kanaal wanden, gedeeltelijk bekleed met baksteen en gedeeltelijk bekleed met basaltzerken; natuurstenen afdekkingen; natuurstenen hoekblokken bij gemoderniseerd uitwateringssluisje (onderdeel Gemaal Oostwatering), dat niet voor bescherming in aanmerking komt.

Aan de zuidzijde eveneens 1 dubbele houten vloeddeur (1901) en 1 dubbele houten ebdeur (1920?) met loopplanken en modern hekwerk. Aan weerszijden trapjes van natuur- en baksteen.

Houten steiger met 8 palen ten zuiden van de kleine sluis.

Sluisplateau aan westzijde origineel, aan oostzijde gedeeltelijk nieuwe bestrating.

Waardering

Kleine schutsluis, van typologisch belang en van ensemblewaarden als hoofdonderdeel van het sluiscomplex.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schutsluis