Veere H 45
Torenstraat 8, 4353 AC te Serooskerke

Inleiding

Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, daterend uit 1879 (mogelijk verbouwing van een ouder pand) en als een van de voornaamste panden gelegen in het centrum van het dorp; lijstgevel uitgevoerd in een sobere neo-classicistische baksteenarchitectuur.

Omschrijving

Fors pand van twee verdiepingen hoog met kap, op rechthoekige plattegrond. Symmetrisch ingedeelde roodbruine bakstenen voorgevel (lijstgevel), 5 traveeën breed. Centrale ingangspartij met klassieke omlijsting met kroonlijst op bewerkte consoles; blank houten deur van recentere datum met glas-in-lood in middenpanelen.

Houten T-vensters met afgeronde schouders.

Gedenksteen naast de entree.

Zijgevels eveneens in roodbruine baksteen.

Achtergevel gepleisterd; houten T-vensters; serre met balkon in 1921 aangebouwd.

Aanbouwtje met lessenaarsdak aan westzijde voor de bescherming van ondergeschikt belang. Pand is voorzien van een schilddak gedekt met gesmoorde kruispannen.

In het interieur zijn nog een aantal elementen uit de bouwtijd aanwezig, zoals onder meer houten blinden voor de ramen in de voorkamer, houten schouw en houten schuifdeuren in achterkamer.

Pastorie van cultuurhistorisch belang, van ensemble waarde en van waarde vanwege gaafheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)