Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507845
Complexnummer
507844 - Elsa Hoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/142
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goes X 1551
Stelleweg 2, 4481 NA te Kloetinge

Omschrijving

Inleiding

Verdiepingloos, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl met neo-renaissance stijlinvloeden in met name de geveldecoraties. Het woonhuis staat in het verlengde naast de schuur. Tegen de achtergevel van het woonhuis bevindt zich een recente keukenaanbouw onder een met pannen gedekt lessenaarsdak, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Omschrijving

Woonhuis met geheel uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband opgetrokken gevels op een zware, gepleisterde plint. Rondom zijn de gevels voorzien van decoratief metselwerk in de vorm van gele baksteen in banden en strekken. In de banden bevinden zich accenten in geroete steen. De voor- en achtergevel worden afgesloten door geprofileerde metalen bakgoten op ojiefvormige klossen. De plaatsing van de klossen is aangepast aan de plaatsing van de ramen, waardoor deze onregelmatig is. De topgevels bezitten dakoverstekken met windveren op geprofileerde klossen.

De gevel aan de straatzijde is als voorgevel met vensters uitgevoerd, hoewel de entree zich aan de overigens nagenoeg blinde achtergevel bevindt. De voorgevel is, in analogie met het interieur, symmetrisch opgezet met aan beide hoeken twee 2x3-ruits schuiframen en in het midden één gelijksoortig schuifraam. Overigens rechts van het midden een klein, nagenoeg vierkant raampje. De vensters zijn behangen met persiennes. De beide kopgevels zijn gelijk uitgevoerd met een smal 3-ruits schuifraam nabij de voorgevel en een 4-ruits schuifraam in de top. De hoofdentree bevind zich centraal in de achtergevel. Het zadeldak met de nok evenwijdig aan de voorgevel is gedekt met gesmoorde kruispannen.

Het sobere interieur is symmetrisch van opzet met kamers over de hele diepte van het pand aan beide kopgevels en een enkele kamer in het midden aan de voorgevel, waarachter zich de entreehal bevindt. Voorts onder meer sobere, enkelvoudige balkenplafonds, lambrizeringen en binnenblinden in de kamers.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507844. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden