Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507846
Complexnummer
507844 - Elsa Hoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/134
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goes X 1551
Bij Stelleweg 2, 4481 NA te Kloetinge

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande, houten dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, omstreeks 1890 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd. De schuur staat in het verlengde van het woonhuis, evenwijdig aan de openbare weg, waarbij de gevel met de mendeuren naar het achtererf is gekeerd.

Omschrijving

De schuur is geheel opgebouwd als houtskelet, voorzien van acht tweedelige tussenspanten. De naar de openbare weg gekeerde stalgevel en de westelijke kopgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen met staafankers waarbij de kopgevel ter hoogte van de dakgoten en in de top is voorzien van banden in zwart metselwerk en ontlastingsbogen in zwart metselwerk. De overige gevels zijn uitgevoerd in gepotdekselde, gecabolineerde houten delen (enkele restanten van teerwerk) en voorzien van wit geschilderde hoeken, daklijsten, ramen en deuromlijstingen.

De noordoostgevel is voorzien van twee stel mendeuren met klinkets en hoog geplaatste raampjes, aan de linker zijde een stel wagendeuren en rechts daarvan een personendeur. Voorts zijn, onopvallend, recenter twee deurstellen aangebracht. De houten kopgevel bevat, naast enkele ramen op de verdiepingen een houten deur. De stenen kopgevel bezit, naast een getoogd topvenster een deur met getoogd bovenlicht in het verlengde van de oorspronkelijke gang langs de stallen. De stalgevel (straatzijde) bezit vier stuks staldeuren met getoogd bovenlicht nabij het varkenshok en vier stuks getoogde staldeuren zonder bovenlicht; twee oorspronkelijke staldeuren zijn tot luik verbouwd.

Het zadeldak met overstekken op klossen is gedekt met gesmoorde kruispannen waarin, in combinatie met rode pannen een ruitmotief is gelegd.

In het interieur is de stallen-indeling verwijderd. Wat resteert is, in de eindtravee bij de woning, een afgeschoten ruimte waarboven zich een opslagzolder voor graan en erwten bevindt, die is voorzien van een demontabele indeling in vakken. De vloer van deze opslagzolder is met een zware balklaag, verstevigd met andreaskruisen, uitgevoerd. De kap is "beschoten" met riet.

Waardering

Schuur van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel van het complex en vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, vanwege het bijzondere en zichtbepalende karakter van de dakbedekking tevens van ensemblewaarde en zeldzaamheidswaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507844. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden