Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507847
Complexnummer
507844 - Elsa Hoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/126
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goes X 1551
Bij Stelleweg 2, 4481 NA te Kloetinge

Omschrijving

Inleiding

Evenwijdig achter het woonhuis geplaatst bakhuis (annex zomerhuis) dat gelijktijdig met het woonhuis is gebouwd en stilistisch hiermee een eenheid vormt. Op het erf tussen de bakkeet en de woning bevindt zich een opgemetselde waterput, door een deksel afgesloten en voorzien van een handbediende pomp.

Omschrijving

Geheel uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband opgetrokken gevels op een zware, gepleisterde plint. Rondom zijn de gevels voorzien van decoratief metselwerk in de vorm van gele baksteen in banden en strekken. In de banden bevinden zich accenten in geroete steen. De langsgevels worden afgesloten door geprofileerde metalen bakgoten op ojiefvormige klossen. De plaatsing van de klossen is aangepast aan de plaatsing van de ramen waardoor deze onregelmatig is. De topgevels bezitten dakoverstekken met windveren op geprofileerde klossen. Het geheel in analogie met het woonhuis. Het noordwestelijke gedeelte bevat verblijfs- en werkruimten met een entreedeur en een 4-ruits schuifraam in de zuidwestelijke langsgevel en een 4-ruits schuifraam in de kopgevel. Het rechter gedeelte van de zuidwestelijke langsgevel was oorspronkelijk open en is later in ongedecoreerd rood metselwerk ingevuld en voorzien van een smal 2x3-ruits schuifraam en een entreedeur. De zuidoostelijke kopgevel is geheel blind, de noordoostelijke gevel bezit slechts twee kleine raampjes t.p.v. het voormalige open gedeelte. Het gebouw is voorzien van een zadeldak met overstekken op geprofileerde klossen en gedekt met gesmoorde kruispannen waarin in combinatie met rode pannen een ruitmotief is gelegd.

Het interieur bevat in het noordwestelijke gedeelte twee zeer sober afgewerkte, met elkaar in verbinding staande ruimten met een eenvoudige stookplaats welke in oorsprong de eigenlijke verblijfs- en werkruimten vormden.

Waardering

Bakhuis van algemeen belang als functioneel en karakteristiek onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507844. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden