Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507852
Complexnummer
507850 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82884/83
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goes D 5758
Singelstraat 13, 4461 HZ te Goes

Omschrijving

Inleiding

Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, omstreeks 1875 gebouwd als regentenkamer bij het weeshuis. De verdieping diende als slaapzaal. Het gebouw is sober maar statig vormgegeven en heeft het karakter van een individueel woonhuis. Aan de achtergevel is het pand grotendeels aangebouwd tegen een oudere vleugel van het voormalige weeshuis.

Omschrijving

Uit rode handvorm baksteen opgetrokken gebouw op rechthoekige plattegrond, van vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een, evenwijdig aan de voorgevel lopend, zadeldak. De voorgevel is uitgevoerd als sobere lijstgevel en is voorzien van gietijzeren gevelankers. De kozijnen zijn uitgevoerd met afgeronde schouders. Op de verdieping 2x2 ruits schuiframen, op de begane grond 2x3 ruits schuiframen. De rechts in de gevel geplaatste entree is voorzien van een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Het zadeldak is op het voorvlak gedekt met oegstgeester pannen.

Waardering

Voormalige regentenkamer en slaapzaal van het weeshuis, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507850. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Weeshuis Regentenkamer op begane grond en slaapzaal op verdieping

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1985
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden