Kloetinge A 2855
Marktveld 5, 4481 BH te Kloetinge

Inleiding

Grote, vrijstaande villa, omstreeks 1896 in rijke eclectische stijl gebouwd als burgemeesterswoning. De geheel vernieuwde serre aan de achtergevel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond met kelder, twee bouwlagen en een kapverdieping. Gevels opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband. Sterk gedecoreerde voorgevel met gepleisterde cordonlijsten ter hoogte van de verdiepingvloer en onderdorpels van de begane grond- en verdiepingramen, gepleisterde aanzet- en sluitblokken in de ontlastingsbogen; gevelbanden, boogstenen, mozaiekwerk in de boogtrommels en de borstweringen op de verdieping zijn voorzien van geel metselwerk. Rijk, centraal geplaatst verdiepingbalkon op gebeeldhouwde consoles en voorzien van bewerkte hoekbalusters en gedraaide spijlen. De voorgevel is voorzien van houten T-type schuiframen, met houten, uitgesneden zonneschermen voor het bovenste gedeelte van de bovenramen. De gevel wordt afgesloten door een zware kroonlijst welke recent is omtimmerd.

Rijke centrale entreepartij met gebeeldhouwde dubbele deur, bereikbaar via een hardstenen trap. Onder de begane grondramen bevinden zich gepleisterde panelen tot aan de, van diefijzers voorziene, kelderramen.

In de rechter zijgevel een groot getoogd stapelkozijn met in totaal een 18-ruits verdeling ter plaatse van het trappenhuis. Daaronder, op de begane grond, een zij-ingang met door muurdammen gescheiden zijlichten. Tevens op de begane grond een getoogd, 4-ruits keukenraam. Achter de keuken een bijkeukenuitbouw voorzien van een entree en een 2-ruits schuifraam.

De linker zijgevel is voorzien van banden in geel metselwerk en bezit op de begane grond, nabij zowel de voor- als de achtergevel, een T-type schuifraam.

Boven de vernieuwde serre bezit de achtergevel twee enkelvoudige en een dubbel houten T-type venster. De gevel is sober gedecoreerd met banden en boogblokken in geel metselwerk. Het afgeknotte schilddak is gedekt met rode tuile de nord en voorzien van rijk gedecoreerde schoorstenen met fronton-achtige bekroningen, lijsten en consoles uit natuursteen. In de entree-as bevindt zich op het voordakvlak een kleine dakkapel met gebogen fronton en pilasterdecoraties. Langs de voorgevel is een ijzeren hekwerk met spijlen aangebracht dat langs de onderrand is dichtgezet met een geschulpte, ijzeren beplating.

Het interieur bevat nog grotendeels de oorspronkelijke indeling. Een aantal belangrijke ruimten bezit onder meer karakter en stijl bepalende decoraties en afwerkingen zoals, met name op de begane grond, rijke stucwerk plafonds en wandafwerkingen met rookkanalen in eclectische stijl, panelendeuren met omlijstingen. In de zeer ruime hal met boogvormige doorgangen bevindt zich het trappenhuis met een bordestrap van begane grond tot aan de zolderlaag. Deze trap is voorzien van gietijzeren spijlen met saterkopjes. De kelder, welke is afgedekt met troggewelfjes, bevindt zich onder de steenachtige vloeren van de gangen en de centrale hal.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden als regionale vertegenwoordiger van deze rijke bouwtrant en van belang als essentieel onderdeel van het complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning