Kloetinge A 2695
Marktveld 19, 4481 BH te Kloetinge

Inleiding

Grote, nagenoeg vrijstaande villa in sobere, zakelijk expressionistische stijl voorzien van voor architect Goethals kenmerkende details.

Omschrijving

Geheel bakstenen villa op een rechthoekige plattegrond met een begane grond, een verdieping en een hoog schilddak. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine machinale vormbaksteen in kruisverband. De voorgevel bezit een asymmetrisch geplaatste, door een opgebogen daklijst afgesloten, hoger opgaande gevelpartij waarin de entree is opgenomen. Door de aanwezigheid van lisenen op de hoeken van deze gevelpartij ontstaat een risaliet-effect. Een gemetselde trap, geflankeerd door gemetselde plantenbakken, bevindt zich voor de entree. De gehele voorgevel is geplaatst op een hoge plint van verticaal metselwerk, terwijl ook onder de ver overstekende, omlopende gootlijst een band verticaal metselwerk is aangebracht. De ver overstekende houten bakgoot bezit door de aanwezigheid van zeer vlakke klossen een cassettenachtig plafond. De gevel wordt geleed door horizontale gemetselde lijsten onder zowel de ramen op de begane grond als de verdieping. Boven de kozijnen op de begane grond en het trappenhuiskozijn boven de ingang zijn de rollagen uitgevoerd met een decoratie van getand metselwerk. De gevel is voorzien van twee, vier en zesvlaks houten kozijnen met ramen met horizontale roedeverdelingen. Het trappenhuis is voorzien van drie slanke glas-in-lood ramen welke boven de sobere entreepartij met originele houten deur en glas-in-lood zijlichten zijn geplaatst. In het veld van de opgebogen daklijst een oeil de boeuf. De poorten aan weerskanten van de voorgevel zijn voorzien van houten rondboogdeuren. Het metselwerk van de zij- en achtergevels vertoont gelijke decoratieve elementen als de voorgevel. Deze gevels voorzien van twee-, vier- en zesvlaks houten kozijnen met horizontale roedeverdeling. Op de zuidelijke hoek is de achtergevel voorzien van een gemetselde viervlaks erker waarop een balkon met een gesloten, gemetselde balustrade. Aansluitend hierop bevindt zich tegen de achtergevel een terras dat via dubbele tuindeuren met bovenlichten in de achtergevel bereikbaar is. Het schilddak is gedekt met rode tuile du nord en voorzien van schoorstenen op de uiteinden van de nok en een houten dakkapel op elk dakschild.

De indeling van het interieur en de afwerking dateren grotendeels uit de bouwtijd en zijn relatief sober maar harmonisch en met allure uitgevoerd. De entreehal is geïntegreerd met het trappenhuis waarin een fraai bewerkte houten bordestrap langs de voorgevel naar de verdieping voert. De entreehal is voorzien van een plafond met een samengestelde balklaag. Overigens zijn de ruimten veelal van stucwerk plafonds voorzien met in de belangrijkste ruimten motieven in geometrische en diagonale vormen. De rechter voorkamer met verlaagd plafond aan de haardwand, is in afwijking daarvan voorzien van een meer sober, klassiek gedecoreerd plafond. Belangrijke kamers zijn veelal voorzien van paneel-lambrizeringen en parketvloeren. In de kamers en suite aan de achtergevel zijn de parketvloeren met een band met meandermotief afgewerkt, de schouwen zijn hier zakelijk in respectievelijk groen en beige met bruin geaderd marmer uitgevoerd. Ook de serre aan de rechter achterkamer is voorzien van een stucwerk plafond met diagonale belijningen. Boven de entreehal bevindt zich een zeer ruime overloop met toegang tot de hoofdslaapkamers, gelegen boven de kamer en suite op de begane grond. Deze slaapkamers zijn voorzien van marmeren wastafelelementen in betegelde nissen. Aan de voorgevel twee kleinere slaapkamers. De sanitaire ruimten zijn voorzien van granitovloeren en betegelde labrizeringen met een afdekking van gekleurde accenttegels. Via een kleinere trap aan de linker zijgevel is de grote zolder bereikbaar waarop twee -bedienden- kamertjes zijn aangebracht. De beschoten kap wordt gesteund door eenvoudige springwerk-achtige grenen spanten. Via de geheel gerenoveerde keuken is de bijkeuken bereikbaar welke het koetshuis met het woonhuis verbindt. De bijkeuken bezit een toegang vanaf de straat door de linker poort in het voorgevelvlak van het woonhuis en een tuindeur aan de achterzijde nabij de achteringang van het koetshuis.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden en de eenheid van zowel interieur als exterieur en als essentieel onderdeel van het complex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats