Kloetinge A 2661
Marktveld 17, 4481 BH te Kloetinge

Inleiding

Eénzijdig aangebouwd, direct aan de straat gelegen, bakstenen woonhuis, in 1896 gebouwd als koetsierswoning, ter vervanging van een woonhuis dat eveneens als koetsierswoning in gebruik was. In gevelbanden en blokjes uit gele baksteen en geprofileerde gootklossen vertoont de woning enige laat-negentiende eeuwse stijlinvloeden in een overigens ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De aanbouw aan de achtergevel is van recenter bouwjaar en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Drie traveeën breed, verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond. De voorgevel is opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband waarbij deze is gedecoreerd met een gevelband ter hoogte van de bovendorpels van de kozijnen en met strekken in geel en rood metselwerk. Houten kozijnen met 2x3 ruits schuiframen en een sobere entree met bovenlicht. De voorgevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op geprofileerde klossen waartussen siermetselwerk in rode en zwarte steen is aangebracht. Overige gevels opgetrokken uit rode handvormbaksteen. De linker zijgevel, voorzien van een 2x2 ruits schuifraam in de top, bezit een dakoverstek op geprofileerde klossen. In een baksteen in de voorgevel is het bouwjaar uitgehakt.

Zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat, gedekt met gesmoorde hollandse pannen. De zolder van deze woning gaf oorspronkelijk toegang tot de zolder van het naastgelegen koetshuis. De oorspronkelijke voor- en achterkamer/keuken zijn tot één ruimte samengevoegd en zijn voorzien van een sober balkenplafond en twee paneeldeuren. Het interieur bevat overigens geen bijzondere waarden.

Waardering

Koetsierswoning van belang vanwege ensemblewaarde als uitwendig gaaf en functioneel onderdeel van het complex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetsierswoning