Kloetinge A 2695
Bij Marktveld 19, 4481 BH te Kloetinge

Inleiding

De buitenplaats Kloetinge bestond in het begin van de negentiende eeuw uit een woonhuis met bijbehorend koetshuis aan het Marktveld. Hierachter bevond zich een grote tuin met een 18de-eeuwse vijver. Tussen 1806 en 1823 is de aanleg vergroot met de erachter liggende middeleeuwse omgrachte kasteelberg. Deze hoorde voorheen bij de ambachtsheerlijkheid. In de tweede helft van de negentiende eeuw is de aanleg ten noordoosten van de kasteelberg verder uitgebreid met bouwland, een boomgaard en een stuk weiland. Dit deel is veranderd in een moestuin en eind twintigste eeuw in een siertuin.

Omschrijving

Direct achter het woonhuis bevindt zich een grasveld met vijver en enkele monumentale solitaire bomen die waarschijnlijk zijn aangeplant tussen 1840 en 1870. De door geboomte begeleide burchtgracht vormt de begrenzing van dit open terrein. De grond die vrijkwam bij het graven van de ringgracht is gebruikt voor het ophogen van de berg. Aan de zuidoostkant verwijdt de ringgracht zich en is de berg heel breed. Hier zou de voorhof hebben gelegen en mogelijk een weg die toegang bood tot de berg. In 1823 was de berg in gebruik als "bosch van vermaak". In de tweede helft van de negentiende eeuw is de aanleg weinig veranderd. Het bestond in die tijd uit een landschappelijke aanleg met prieel rondom de middeleeuwse kasteelberg. Een eenvoudig, in oorsprong negentiende eeuws bruggetje geeft thans toegang tot het voorterrein van de berg. Hier staat een zwart houten kippenhok en een, eind negentiende eeuw van de burchtheuvel naar hier overgeplaatste, tuinkoepel. De koepel is in 1976 tijdens een storm verwoest en in dezelfde vorm herbouwd. Hij is uitgevoerd met gesloten, houten achterwand. Het rieten dak wordt gedragen door licht geprofileerde, ingezwenkte kapspoortjes en aan de open zijde van de koepel gesteund door dunne, gietijzeren kolommen; de dakrand is voorzien van een geschulpte lijst met uitgesneden hartjes. Op en rond het burchtterrein diverse oude en zeer oude bomen waaronder eiken, linden en beuken welke bij de tuinaanleg in het beplantingspatroon zijn opgenomen.

Waardering

Tuin met tuinelementen, begroeiïng, kasteelberg en gracht van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden, de gaafheid en als belangrijk onderdeel van het complex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg villatuin

Landschapsstijl