Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507874
Complexnummer
507869 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82690/24
Kadastrale aanduiding
Goes C 1973
Goes C 1974
v.d.Spiegelstraat 57, 4461 LK te Goes
v.d.Spiegelstraat 59, 4461 LK te Goes

Omschrijving

Inleiding

Blokje van twee geschakelde woningen.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van twee woningen met een begane grond en een hoge kapverdieping. Over de lengte van het blok is een afgewolfd zadeldak, gedekt met rode tuile du nord, aangebracht. De verdiepingloze voorgevel wordt onderbroken door een brede risalerende, gebroken topgevel. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband, terwijl de topgevels aan de voorgevel voorzien zijn van decoratief verticaal metselwerk met stroken zwarte baksteen in de top. De gevels worden afgesloten door houten goot- en daklijsten op geprofileerde klossen. Per woning is de entree met een 1-paneels deur in een kleine nis geplaatst waarvan de doorgang door een betonnen latei met schulprand wordt overspannen. Iedere woning bezit een gemetselde drievlaks voorgevelerker op de begane grond met raamkozijnen waarvan de bovenramen zijn voorzien van roedeverdelingen. Op de verdieping bezit elke woning dubbele kozijnen met 6-ruits draairamen in de topgevel. Aan de achtergevel zijn de woningen voorzien van een achterdeurpui en een woonkamerkozijn met tuindeuren. Op het achterdakvlak bevinden zich twee dakkapellen voorzien van de oorspronkelijke roedeverdelingen in de ramen.

Beide woningen zijn voorzien van platgedekte, verdiepingloze uitbouwen (berging/bijkeuken) aan de achtergevel.

Waardering

Blokje van twee woningen, van belang als onderdeel van het complex dat vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde van algemeen belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507869. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden