Schuttershof 34, 4461 DZ te Goes

Inleiding

In 1876 ter vervanging van een ouder washok gebouwde wasserij bij het voormalige weeshuis. Het vrijstaande gebouw werd ontworpen in eclectische architectuur met enige experimenteel vormgegeven details. De architectuur vertoont verwantschap met, met name de achtergevel van de weeshuis-armenschool aan de Singelstraat 11 uit 1869. Recent is het gebouw door middel van een tussenlid aan de westgevel aan het naastgelegen gebouw gekoppeld.

Omschrijving

Bakstenen bouwwerk op rechthoekige plattegrond van anderhalve bouwlaag hoog onder een sterk overhangend zadeldak. De gevels zijn opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband, aan de noord- en de oostgevel op een natuurstenen plint. Op de begane grond zijn de vier hoeken en de omlijsting van de entree aan de noordgevel, uitgevoerd als pilasters met natuustenen kapitelen, waarboven een gemetselde architraaf met een natuurstenen lijst. Op de verdieping is de vlakverdeling van de begane grond, met verdiepte muurvelden tussen pilasters, doorgezet. De hoofdgevel is gericht op de binnenplaats van het voormalige weeshuis en is in de middelste travee voorzien van een sobere entreepartij met dubbele deuren, daarboven een bolkozijn met 6-ruits ramen. Links en rechts bolkozijnen met acht respectievelijk vierruits ramen op de begane grond en de verdieping. De zuidelijke c.q. achtergevel is meer gesloten uitgevoerd met in het midden op de verdieping een bolkozijn en op de begane grond, mogelijk verbouwde, zes ruits bolkozijnen en enkele tweeruits raampjes. Beide topgevels zijn op de verdieping voorzien van een driehoekig opgeknikt vierlicht kozijn. In de oostgevel op de begane grond een entree met dubbele deur. De oorspronkelijke uit schoon metselwerk bestaande gevels zijn recent geverfd. De gevels worden afgesloten door de dakoverstekken welke worden gedragen door geprofileerde schoren. Het zadeldak is gedekt met zwarte hollandse pannen. Het interieur is geheel gerenoveerd en bevat geen beschermenswaardige elementen.

Waardering

Wasserij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzonder onderdeel van een sociaal-historisch waardevol weeshuis complex en tevens van ensemblewaarde als visueel belangrijk onderdeel daarvan.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Wasserij