Ravelijn de Groene Jager 17, 4461 DJ te Goes
Ravelijn de Groene Jager 15, 4461 DJ te Goes
Ravelijn de Groene Jager 13, 4461 DJ te Goes
Ravelijn de Groene Jager 9, 4461 DJ te Goes
Ravelijn de Groene Jager 7, 4461 DJ te Goes
Ravelijn de Groene Jager 5, Goes

Inleiding

Vrijstaand kantoorgebouw, omstreeks 1915 als Rijkskantoor met als functie "Ontvangstkantoor der Rijksbelastingen" gebouwd in een rationalistische, door Berlage beïnvloedde, architectuur. De aanbouw aan de rechter zijgevel is in aangepaste, iets eenvoudigere stijl gebouwd en van later bouwjaar. De aanbouw aan de achtergevel dateert mogelijk van kort na de bouw van de hoofdbouw.

Omschrijving

Geheel bakstenen gebouw van twee bouwlagen en een kapverdieping hoog op een vrijwel rechthoekige plattegrond, aan de rechter zijgevel en aan de rechterhoek van de achtergevel voorzien van platgedekte aan- en uitbouwen. De gevels zijn geheel uit rode machinale baksteen opgetrokken en verlevendigd met natuurstenen aanzetblokjes van de strekken en natuurstenen blokjes in de dagkanten van de gevelopeningen. De geveltoppen zijn geaccentueerd door natuurstenen blokjes en dekplaten, eindigend in een sober topstuk. Zowel de voor- als de achtergevel zijn voorzien van zijrisalieten in de vorm van topgevels: de oostelijke partij is drie traveeën breed en de westelijke twee traveeën breed. De langsgevels worden afgesloten door houten bakgoten op klossen waarbij aan de zijgevels de goot in het midden wordt doorbroken door een verhoogd, dakkapel-achtig geveldeel met een halfronde afsluiting van het middendeel. Aan de oostelijke zijgevel is een centraal geplaatst balkon met een gemetselde balustrade op bakstenen kolommen tussen terrasmuurtjes aanwezig. Aan de linkerzijde van de achtergevel bevindt zich een uitbouw met twee daknivo's, waarin nevenruimten zoals toiletten zijn aangebracht. Aan de rechter zijgevel is een één bouwlaag hoge kantoor-aanbouw geplaatst, eveneens in rode baksteen maar eenvoudiger gedetailleerd dan de hoofdbouw. Aan weerskanten in de middenpartij van de voorgevel bevindt zich een entree met dubbele, blank gelakte houten deuren, voorzien van een luifel aan gedecoreerde smeedwerk dragers waarboven tweelicht bovenlichten. Op enkele uitzonderingen, zoals terrasdeuren, topvensters en bijzondere ramen na, is het gebouw voorzien van raamkozijnen met een kalf en in totaal veelal 3x5-ruits roedeverdelingen, enkele met 2x5-ruits verdeling. In de achtergevel twee boven elkaar geplaatste glas-in-lood raampartijen van drie ramen breed ter plaatse van het trappenhuis.

Het schilddak is voorzien van lagere dwarskappen in de assen van de risaliet-topgevels en is gedekt met rode, verglaasde verbeterde hollandse pannen. Op zowel het voor- als het achterschild bevindt zich een dakkapel met halfrond afgesloten middendeel, voorzien van ramen met roedeverdelingen. Het halfronde middendeel is eveneens van een raamvulling voorzien.

Het interieur is sober en zakelijk van opzet. De hal en gangen zijn onder meer voorzien van granitovloeren met sterretjes in de hoeken en afgewerkt met een tegelbiesje. Wanden en plafonds zijn grotendeels in strak pleisterwerk uitgevoerd. Het entreeportaal is voorzien van een tegellambrisering in groenige en bruinige tegeltjes en een blank gelakte houten tochtpui met klapdeuren en geëtste beglazing. Trap- en deurpartijen zijn eveneens sober vormgegeven. In verband met herbestemming hebben in het interieur enige renovaties en aanpassingen plaats gevonden. De kap wordt gedragen door eenvoudige, geboute grenen spanten.

Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als regionale vertegenwoordiger van deze zakelijke bouwtrant en van cultuurhistorische waarde.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Belastingkantoor

Rationalisme