Albert Joachimikade 11, 4461 BG te Goes

Inleiding

Tweezijdig aangebouwd woonhuis, omstreeks 1880 gebouwd in zeer sobere baksteenarchitectuur met neo-classicistische invloeden in gevelopbouw, verhoudingen en enkele details. De woning werd in opdracht van de familie Dekker gebouwd op eigen terrein van hun houthandel.

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen en een kapverdieping hoog op een taps naar de straat toelopende plattegrond. Aan de achtergevel is het pand gedeeltelijk onderkelderd.

De gevels zijn geheel opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisververband. Het metselwerk van zowel de voor- als de achtergevel van no. 7-9 en no. 11 vormt één geheel. De drie traveeën brede voorgevel volgt in een gebogen verloop op de linker hoek de knik in de rooilijn ter plaatse. De voorgevel is geplaatst op een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een sober hoofdgestel, met in het vlakke fries drie lage licht- of ventilatieopeningen in de vensterassen, die zijn voorzien van decoratieve gietijzeren roosters. De gevelopbouw is strak en klassiek. Op de begane grond een entreepartij aan de linkerzijde en rechts twee licht getoogde houten kozijnen met 2x3 ruits schuiframen. De entreedeur is uitgevoerd met panelen en raampjes, voorzien van gietijzeren roosters. Op de verdieping drie schuiframen als op de begane grond. De taps toelopende perceelvorm heeft geleid tot een bredere achtergevel dan voorgevel, n.l. vier traveeën breed en voorzien van een forse één bouwlaag hoge, aanbouw met plat dak, welke wigvormig tussen de panden no. 11 en no. 13 steekt. De achtergevel is voorzien van staafankers en wordt afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot op ojiefvormige klossen. Op de verdieping vier 2x3 ruits schuiframen, op de begane grond een stel tuindeuren met bovenlicht aan de linkerzijde en een 2x3 ruits keukenraam en een kelderlicht aan de rechterzijde. Het pand is voorzien van een schilddak, gedekt met gesmoorde kruispannen, met uitzondering van het rechter zijschild dat gedekt is met rode pannen. De aanbouw is uitgevoerd in gelijke steen als de hoofdbouw. De gevels worden door een eenvoudige daklijst afgesloten. Aan de zijgevel bezit de aanbouw een opgeklampte deur met bovenlicht, aan de achtergevel eenzelfde deurpartij waarnaast zich een 1x3 ruits schuifraam bevindt.

Het interieur is relatief sober uitgevoerd. De kamers en suite aan de rechterzijde op de begane grond zijn onder meer voorzien van eenvoudige stucplafonds met randlijst en marmeren schouwen, paneel-schuifdeuren en vouwblinden aan voor- en achtergevel.

De entreehal is van gelijk karakter en onder meer voorzien van een vloer, bedekt met wit-marmeren platen. De iets verhoogd gelegen keuken, gelegen in het verlengde van de gang aan de achtergevel, is onderkelderd. In de platte aanbouw bevindt zich onder meer een bijkeuken annex stookruimte waarin t.b.v. de watervoorziening een handpomp is aangebracht, bestaande uit een gemetseld basement, waarop een met hout betimmerde pomp/reservoir opbouw met twee zwengels en diverse koperen tapkranen boven een natuurstenen gootsteen.

De binnendeuren op de begane grond zijn met twee panelen, op de verdieping met één paneel en een geprofileerde omlijsting uitgevoerd. De slaapkamers op de verdieping zijn sober uitgevoerd met strakke stucwerkplafonds en bezitten, evenals de gemoderniseerde badkamer, geen bijzondere waarden. De inpandig gelegen overloop wordt aangelicht door een bovenlicht dat via de zolder daglicht ontvangt. De zolder is bereikbaar via een, door een deur afgesloten, trap. De zolder met geheel beschoten kap en eenvoudige grenen spanten is in de rechter achterhoek voorzien van een met hout afgetimmerd bediendenkamertje.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en samen met de buurpanden van ensemblewaarde vanwege het belang voor het aanzien van dit stadsdeel.