Albert Joachimikade 7, 4461 BG te Goes
Albert Joachimikade 9, 4461 BG te Goes

Inleiding

Gebouw, bestaande uit twee stilistisch gelijke, tweezijdig aangebouwde woonhuizen, omstreeks 1880 in zeer sobere neo-classicistische baksteenarchitectuur gebouwd in opdracht van de familie Dekker op eigen terrein van hun houthandel. Oorspronkelijk twee aparte woningen welke echter constructief tot hetzelfde bouwwerk behoren.

Omschrijving

Gebouw op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit een begane grondlaag en een verdieping onder een afgeknot schilddak. De voorgevel en de achtergevel zijn beide twee maal drie traveeën breed en uit rode baksteen opgetrokken. De scheiding in beide oorspronkelijke panden is in een bouwnaad in zowel voor- als achtergevel herkenbaar. Opvallend is dat het gevelmetselwerk van no. 9 wel doorloopt in de gevel van buurpand no. 11.

De voorgevel is zeer sober uitgevoerd en geplaatst op een gepleisterd plintje. De voorgevel wordt afgesloten door een, over de gehele gevelbreedte doorgaand hoofdgestel met in het fries boven de tweede en de vijfde travee licht- of ventilatieopeningen t.b.v. de zolder; de rechter opening is afgesloten door een gietijzeren rooster. De gevelopbouw is strak en klassiek. Op de begane grond een entreepartij in de derde en in de zesde travee en voorts vier licht getoogde houten kozijnen met 2x3 ruits schuiframen. De entreedeur in de derde travee is uitgevoerd met panelen en raampjes, voorzien van gietijzeren roosters; de entreedeur in de zesde travee met drie panelen. Op de verdieping zes schuiframen als op de begane grond.

De achtergevel bezit op de begane grond diverse aan- en uitbouwen en op de verdieping een gevelopbouw als de voorgevel. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst. Het gehele gebouw is voorzien van één afgeknot schilddak, gedekt met gesmoorde kruispannen.

Het interieur is niet bij de beoordeling betrokken.

Waardering

Blok van oorspronkelijk twee woonhuizen, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en samen met de buurpanden van ensemble waarde vanwege het belang voor het aanzien van dit stadsdeel.