Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507898
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Sint Jacobusschool
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 augustus 1997
Kadaster deel/nr: 
5479/38
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zeeland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Goes
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Goes
X-Y coördinaat: 
50993 - 391685

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Schoolcomplex met geïntegreerde kapel en aangrenzende tuin met een sobere imitatie van een Lourdesgrot. Het schoolgebouw werd ontworpen door architect L.B. Mudde. De verschillende delen van het gebouw zijn in 1913 gebouwd rondom een kleine binnenplaats, welke tevens een scheiding tussen de school en de kapel aan de tuinzijde vormt. De hoofdbebouwing aan de Vlasmarkt en de Stalstraat is ontworpen in overgangsarchitectuur, waarin naast negentiende eeuwse geveldecoraties ook Rationalisme in de gevelopbouw en Art Nouveau in diverse details voorkomt. Grote gedeelten van het interieur zijn tot woningen verbouwd en vallen als zodanig buiten de bescherming.

Omschrijving

Geheel uit rode machinale baksteen in kruisverband opgetrokken complex van grotendeels twee bouwlagen hoog onder afgeknotte schilddaken. Enkele onderdelen zijn voorzien van een plat dak. Rond de kleine binnenplaats veel gevelsprongen en variatie in goothoogten. Aan alle drie de omsluitende straten bevinden zich toegangen tot het gebouw.

De twee bouwlagen hoge, zeven traveeën brede voorgevel en de zijgevel aan de Stalstraat zijn nagenoeg gelijk van uitvoering. De voorgevel wordt als entreegevel geaccentueerd door een centraal geplaatste topgevelrisaliet. De zijgevel wordt aan de achterzijde afgesloten door een vooruitspringende, iets gedraaid geplaatste gevelpartij in het verlengde van de kapel.

De bakstenen gevels worden afgesloten door een geprofileerde bakgoot op gesneden klossen met daar aansluitend decoratief oranje-rood metselwerk als aanduiding van een fries. Ter hoogte van de bovendorpel van de verdiepingramen bevindt zich een rondlopende band van paars verglaasde en gele baksteen. De dubbel uitgevoerde raamdorpels en de afdekking van de plint eveneens uitgevoerd in paars verglaasde steen. De vensteropeningen op de verdieping worden overspannen door een strek van oranje-rode steen met natuursteen aanzetblokken, op de begane grond door een natuurstenen latei waarboven een boogje is aangebracht; voorts ter hoogte van de onderdorpel en het kalf natuurstenen dagkantblokken. De kozijnen met kalf zijn voorzien van twaalf- respectievelijk acht-ruits bovenramen op begane grond en verdieping en onderramen met een vertikale deelroede en roedeverdeling langs de onderrand. Bij de verbouwing zijn een aantal onderramen tot stolpramen verbouwd. In de risaliet bevindt zich een rondboognis met entreepui, voorzien van een oorspronkelijke, dubbele houten deur met ruitjes en boven- en zijlichten in rondboogvorm. Boven de entreenis respectievelijk een opschrifttableau "St. Jacobusschool", een drielichtkozijn op de verdieping en drie kleine ramen met hoger middenraam in de top. Boven het middelste raam bevindt zich een rood-zwart metselwerkmozaïek en een sierlijk ijzeren gevelanker. Aan de Stalstraat bevindt zich een nevenentree met een dubbele deur met ruitjes onder een houten luifel en daarboven een drielicht bovenlicht onder een opgebogen, natuurstenen latei. Nabij de vooruitspringende gevelpartij een entree onder een getoogde latei met enkele deur, voorzien van een ijzeren raamhekje in Art Nouveau. Boven deze entree een rond glas-in-lood raam.

De sobere, rode bakstenen gevels rond de binnenplaats worden afgesloten door geprofileerde gootlijsten ter plaatse van de schuine daken en overigens door vlakke lijsten. Meest opvallend aan de binnenplaats is de gevel van het kapelgedeelte met op de verdieping kleine glas-in-lood spitsboogramen en op de begane grond onder meer vier glas-in-lood ramen met kalf, per paar geplaatst onder een ontlastingsboog met een geel bakstenen kruisje in de boogtrommel.

Ook aan de tuinzijde, op de verdieping verbouwde spitsboogramen met glas-in-lood rozet. Op de begane grond enige deuren en kruiskozijnen met roedeverdelingen als in de overige kozijnen van de voormalige schoollokalen. Aan de Wijngaardstraat is de schoolgevel tweezijdig door oudere bebouwing aangebouwd en bestaat uit een twee bouwlagen hoge, drie traveeën brede lijstgevel met ter rechterzijde een risalerende topgevel. Het gevelbeeld vertoont gelijkenis met de voorgevel. De entree aan de Wijngaardstraat is echter vlak in de gevel aangebracht.

De hoofdbouw aan de Vlasmarkt en de Stalstraat bezitten een L-vormig omgezet, afgeknot schilddak, gedekt met gesmoorde kruispannen. Het bouwblok aan de Wijngaardstraat bezit een afgeknot schilddak met een dwarskap achter de topgevel; trappenhuis, aanbouwen en het kapelgedeelte zijn voorzien van een plat dak.

Afgezien van enige oorspronkelijke deurpartijen en het trappenhuis bevinden zich in het schoolinterieur geen beschermenswaardige onderdelen.

De achter in de tuin aanwezige Lourdesgrot is opgebouwd uit metselwerk en met zeer ruw aangebracht mortelwerk afgewerkt.

Waardering

Schoolgebouw met kapel van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als regionale vertegenwoordiger van deze rijke bouwtrant en van cultuurhistorische waarden vanwege de voormalige functie en de aanwezigheid van een geïntegreerde kapel en bijgebouwde Lourdesgrot.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVlasmarkt94461 CWGoes
NeeVlasmarkt114461 CWGoes
NeeVlasmarkt134461 CWGoes
NeeVlasmarkt154461 CWGoes
NeeVlasmarkt174461 CWGoes
NeeVlasmarkt194461 CWGoes
NeeVlasmarkt214461 CWGoes
NeeVlasmarkt234461 CWGoes
NeeVlasmarkt254461 CWGoes
NeeVlasmarkt274461 CWGoes
NeeVlasmarkt294461 CWGoes
NeeVlasmarkt314461 CWGoes
NeeVlasmarkt334461 CWGoes
NeeVlasmarkt354461 CWGoes
NeeVlasmarkt374461 CWGoes
NeeWijngaardstraat64461 DCGoes

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouwKatholieke school

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GoesD5259A2
GoesD5150

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuurinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19131913exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Mudde, L.B. ; Zeelandarchitect / bouwkundige / constructeur