Kloetingseweg 84, 4462 BB te Goes

Inleiding

Vrijstaand woonhuis, omstreeks 1926 gebouwd voor een bankdirecteur-rentmeester, in Interbellum-architectuur met in details invloeden van onder meer het zakelijk expressionisme, Art Déco en historiserende stijlen. De recent aangebrachte erkerachtige uitbouw aan de linkerzijde van de voorgevel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Geheel bakstenen woonhuis op nagenoeg vierkante plattegrond met een hoogte van twee bouwlagen onder een hoog tentdak. De gevels zijn sober uitgevoerd en opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband, voorzien van natuurstenen raamdorpels en afgesloten door een fors houten dakoverstek. De één-, twee- en drielicht raamkozijnen zijn alle voorzien van schuiframen, op de begane grond met roeden en glas-in-lood vulling in de bovenramen, op de verdieping met kruisroeden in zowel onder- als bovenramen; het merendeel is behangen met luiken met een persienne in het bovendeel. Zowel het toiletraam als het drievoudige trappenhuisraam zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood. De linker zijgevel is onder meer voorzien van een hoger opgaande, risalerende entreepartij. Deze entreepartij is als enig onderdeel in sobere, expressionistische vormen uitgevoerd met een taps toelopende doorgang welke wordt bekroond door een decoratie in natuursteen en metselwerk en een glas-in-lood bolkozijn. De entree wordt geflankeerd door gemetselde plantenbakken en is voorzien van een kozijn met bovenlicht en een blankhoutendeur met facet geslepen ruitjes.

Aan de voorgevel bevindt zich onder meer rechts een gemetselde erker met bovenliggend balkon en een loggia. De erker is voorzien van een houten gevellijst ter hoogte van de verdiepingsvloer.

De rechter zijgevel bevat onder meer een twee lagen hoge, gemetselde erker en een één laag hoge uitbouw met bijkeuken, voorzien van gemetselde balkonborstweringen en een houten gevellijst ter hoogte van de verdiepingvloer.

De achtergevel is vlak en sober uitgevoerd.

Het hoge tentdak met nokschoorsteen is gedekt met rode, verbeterde hollandse pannen en voorzien van brede, lage dakkapellen op het voor- en rechter zijschild.

Het interieur bezit een nagenoeg oorspronkelijke hoofdopzet en afwerking.

Op de begane grond bevinden zich een woonkamer aan de linker zijde, een eetkamer aan de rechter zijde welke via een dienkeuken in verbinding staat met de keuken aan de achtergevel. Grenzend aan de keuken bevinden zich in de uitbouw een bijkeuken en een was- annex stookruimte. Achter de entree ligt een tochtportaal dat met een houten tochtpui met deuren voorzien van met facetten geslepen ruitjes van de centrale hal is gescheiden. Het trappenhuis met bordestrap aan de achtergevel, vormt een onderdeel van de hal. Links van de entree een -oorspronkelijke- werkkamer. Op de verdieping bevinden zich slaapkamers, een badkamer boven de entreeen een bediendenverblijf achter de de vaste trap naar de zolder. Op de zolder met beschoten kap en grenen spanten zijn een tweetal -bedienden-kamers aangebracht. Boven de zolder bevindt zich een vliering.

Het karakter van het interieur wordt met name bepaald door de balkenplafonds, welke grotendeels enkelvoudig met in de voormalige woonkamer sjabloonschilderingen en in de entreehal als samengestelde balklaag, zijn uitgevoerd. Binnendeuren in eenvoudige 4-paneels uitvoering. De voornaam afgewerkte entreehal bezit een tegelvloer en betegelde lambris. Toilet, badkamer en keukens voorzien van granitovloeren met zwart-witte tegelbies.

Enkele kamers zijn nog voorzien van de oorspronkelijke, betegelde schouwen.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden vanzowel het gave exterieur als het interieur. Het interieur is daarbij vanwaarde als voorbeeld van vroeg twintigste eeuwse afwerking.

Interbellum-architectuur