Oostsingel 118, 4461 KG te Goes

Inleiding

Vrijstaand woonhuis, in 1867 voor dhr. Besseling, koopman, gebouwd als één der eerste woningen aan de landzijde van de Oostvest. Het pand werd opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met in enkele elementen eclectische invloeden. Oorspronkelijk bevond zich aan de rechterzijgevel een serre met uitzicht op een ommuurd tuingedeelte. In verband met de aanleg van de Zonnebloemstraat in 1933 werd de tuinmuur gedeeltelijk verwijderd. In 1954 werd de serre verwijderd ten behoeve van een praktijkvleugel aan de Zonnebloemstraat. Deze voormalige praktijkvleugel valt evenals de gepleisterde aanbouw (stookruimte) aan de linker zijgevel buiten de bescherming.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een hoge beganegrondlaag en een kapverdieping, de linker-achterhoek is voorzien van een souterrain en een verhoogd begane grond nivo. Gevels opgetrokken uit rode handvorm baksteen in kruisverband, afgesloten door eenvoudige gootlijsten.

De vijf traveeën brede voorgevel is symmetrisch rond de entreepartij ontworpen. De voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel op een gepleisterde plint. De entreepartij is geaccentueerd door een empire-trant omlijstingen bereikbaar via een eenvoudige hardstenen trap. De entree is voorzienvan een vroeg twintigste eeuwse deur met bovenlicht. Aan weerszijden van de entree twee kozijnen met 2x3 ruits schuiframen en natuurstenen onder-dorpels. De achtergevel is eveneens vijf traveeën breed met in het midden een tuinentree met bovenlicht, links twee 2x3 ruits schuiframen, rechts twee 2x2 ruits schuiframen op de bel étage met daar onder getraliede souterrainramen. De linkerzijgevel bezit in het midden een souterrainraam en -deur, van de keuken, uitkomend op een verlaagd plaatsje met daarboven een groter schuifraam en een toiletraampje. Beide zijgevels zijn voorzien van twee uitgebouwde rookkanalen. Het pand is voorzien van een nagenoeg vierkant schilddak, gedekt met verglaasde zwarte hollandse pannen, met uitzondering van het linker schild waarop verbeterde hollandse pannen liggen. De dakkapellen, twee op het voorschild en twee op het achterschild, dateren mogelijk uit het einde van de negentiende eeuw.

In het interieur voert onder meer een, van een wit marmeren vloer voorziene, gang van voor- tot achterdeur. Het sobere stucplafond is midden in de hal van een rozet voorzien. Rechts van de gang twee kamers en suite, gescheiden door een schuifdeur. Links van de gang aan de voorgevel twee vergelijkbare kamers en suite. De stucplafonds in deze kamers zijn voorzien van centrale decoraties, de rechter voorkamer tevens van hoekdecoraties. In de rechter voorkamer een oorspronkelijke, eenvoudige marmeren schouw. Ramen voorzien van vouwblinden, deuren met twee panelen en eenvoudige omlijsting. In het souterrain een keuken met zwart natuurstenen vloer en een voorraadkamer, die voorzien is van balken plafond, rode plavuizen vloer en opklappende raamluiken. Boven keuken en voorraadkamer bevinden zich gerenoveerde ruimten zonder monumentale waarden. De, door een deur van de gang afgesloten, verdiepingtrap voert naar een centrale overloop. De beschoten kap bezit een grenen spantconstructie met zeer zware koningsstijlen.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden en van ensemblewaarde voor het beeld van dit stadsdeel.