Stationsstraat 9, 7622 LW te Borne

Inleiding

Dit voormalig BADHUIS werd in 1919 in opdracht van L.S.J. Spanjaard voor de arbeiders van de N.V. Stoomspinnerijen en -weverijen Spanjaard, naar een ontwerp van de architect A. Beltman (Enschede) in neo-classicistische stijl gebouwd. Het pand staat met de voorgevel parallel aan de Stationsstraat in het centrum van Borne.

Tegenwoordig is het in gebruik als klompenfabriek.

Omschrijving

Pand met een T-vormige plattegrond, over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen. De zadeldaken worden boven de kopse gevels beëindigd in de vorm van frontons met in het tympaan een roosvenster met Davidster. De frontons worden gedragen door lisenen met daartussen, onder de dakaanzet, een tandlijst. Op het dak staat een hoge vierkante gemetselde schoorsteen. De muuropeningen worden segmentboogvormig afgesloten met een hanekam. De voorgevel van het pand (O) heeft een centraal gelegensegmentboogvormige vensterpartij met bovenlichten. Aan weerszijden daarvan bevindt zich een deur met bovenlicht.

De zijgevels (Z en N) zijn identiek en hebben in het risalerende deel een dubbel en twee enkele vensters met bovenlichten. In het terugliggende deel zijn eveneens enkele vensters geplaatst. In de zuidelijke zijgevel bovendien een rechtgesloten schuifdeurDe achtergevel (W) heeft vier vensters.

Voormalig badhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als onderdeel van het vroeger nabij gelegen fabriekscomplex van Spanjaard