Domburg K 3878
Bij Duinvlietweg 8, 4356 ND te Oostkapelle

BOUWHUIS AAN DE WESTZIJDE.

Dit 18de eeuwse bouwhuis aan de westzijde van de voorburcht heeft een rechthoekige grondslag en bestaat uit één bouwlaag onder met gesmoorde pannen gedekt schilddak; op de nokeinden gemetselde schoorstenen met geprofileerde zijden en natuurstenen dekplaten. Gevel van dit bouwhuis pleinzijde: in het midden van de gevel in getoogde en geprofileerde kozijnen gevatte strokendeur, erboven ovaal venster met roeden in diagonale blokvorm; aan beide zijden van deze deur twee getoogde stolpramen met kleine roedenverdeling (2x4, dubbel) en opgeklampte luiken. Geheel rechts nog dubbele stroken deur; boven ingang in de kap zolderluik met ovale lichtopening; geprofileerde gootlijst. Noordgevel dichtgezet getoogd venster; westgevel twee stolpramen met kleine roedeverdcling (2x4) en deur (over een verdwenen brug toegankelijk geweest); zuidgevel (naar kasteel gericht) kloosterkozijn met benedenluik, boven glas met kleine roedenverdeling. De 16de eeuwse hoektoren is rond en loopt taps toe; hij is gedekt met leien en heeft een tentdak met dakkapellen en windwijzer; de spits van deze westelijke toren is stomper dan die van de oostelijke; klein natuurstenen venster aan de noordzijde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis