Stad-Delden A 8556
Kortestraat 11, 7491 AX te Delden
Kortestraat 13, 7491 AX te Delden

Inleiding

Schoorsteen van een fabriekscomplex voor wollen stoffen, bestaande uit enkele voormalige fabrieksgebouwen, schoorsteen en een woonhuis bij de fabriek. Het complex ligt in het hart van Delden en is van belang voor de geschiedenis van de textielindustrie. De overige gebouwen zijn dermate gewijzigd dat deze niet onder de bescherming vallen.

Beschrijving

De schoorsteen heeft een vierkante onderbouw van ruim 4 meter hoog, uitgevoerd in baksteen met verdiept liggende middenvelden. De onderbouw kraagt uit tot het platform waar de schacht uit oprijst. De totale schoorsteen is ca 28 meter hoog. De schacht is in donkerrode baksteen uitgevoerd met onder de vroegere top een motief met ruiten en banden, in gele baksteen. Een boogfries ter plaatse van de oude bekroning is nog aanwezig. De bovenste 5.50 meter is later (ca 1910 ?) gebouwd in afwijkend materiaal en detaillering.

Waardering

De schoorsteen - is van architectuur-historische betekenis als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksschoorsteen met enkele specifieke details. Binnen de groep van ca 15 bewaard gebleven schoorstenen van voor de eeuwwisseling is de schoorsteen uniek vanwege materiaalgebruik (niet de gebruikelijke radiaalsteen in combinatie met versiering in gele steen), de versiering en de vierkante voet. - is van stedenbouwkundige betekenis voor het stadsbeeld van Delden, gelegen in het centrum van de stad. - is van cultuur-historisch belang voor de geschiedenis van de textielindustrie als voorbeeld van een kleinschalige wollenstoffenfabriek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen anex fabrieksgebouw

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie