Tubbergen L 7011
Tubbergen, Standbeeld van Schaepman to Almeloseweg 63

Inleiding

Het STANDBEELD van Schaepman is in opdracht van de Rooms Katholieke kerk van Tubbergen vervaardigd. Het beeld is geplaatst op de Tubberger Es en op 11 augustus 1927 door Mgr. dr. W.H. Nolens onthuld.

De oprichting van dit standbeeld past in de nationalistische traditie waarin "de zonen van het volk" vereeuwigd worden. Als zodaning is dit het eerste standbeeld in het oosten van het land. Het vormde dan ook een belangrijk voorbeeld voor andere grote standbeelden.

Dr. H.J.A.M. Schaepman (geboren op de Eeshof te Tubbergen 1844, gestorven in Rome 1903) was priester, politicus en letterkundige. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de Rooms-Katholieke Staatspartij en had als eerste katholiek zitting in de Tweede Kamer. Herman Schaepman genoot nationale faam als dichter van meestal sterk retorische lyriek en epiek.

Het beeld is ontworpen door August Falise. Het is van exceptionele grootte, ook binnen diens oeuvre. Hij heeft ongeveer 40 stand- en borstbeelden gemaakt, waarvan vele binnen de Heilig Hart cultus (Benedictus, Leo III). Naar zijn ontwerp staan in Eschede het beeld van mgr. dr. Alphons Ariëns (ES 522) en in Den Bosch dat van Van Rossum, om slechts twee voorbeelden te noemen.

Het monument is betaald uit een legaat, groot f 30.000,-, van pastoor Geerdink, goede vriend van Schaepman: "De man van brons in brons vereeuwigd op Tubbergse grond". Het brons is gegoten door de Fonderie Nationale des Bronzes te Brussel. Het natuursteen voor sokkel en basement is geleverd door "de Nederlandse natuursteenhandel P.J.M. van Stokkum". De constructeur was H. Wiegers uit Albergen.

Omschrijving

Bronzen beeld ten voeten uit en meer dan levensgroot, voorstellende H.J.A.M. Schaepman, op hoge met graniet beklede sokkel. Aan de vier zijden van de sokkel staan teksten.

Het beeld staat op een ruim bemeten podium dat over de volle breedte via een trap te betreden is. Aan weerszijden van de trap twee pijlers met bollen van gewassen grindbeton. Aan de achterzijde tegen een haag twee zitbanken van hetzelfde materiaal.

Momument met standbeeld van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als aandenken aan een, voor de emancipatie van het katholieke volksdeel, belangrijke figuur