Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507968
Complexnummer
507967 - Erve Odink
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82775/63
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Markelo M 1244
Seinenweg 2, 7475 TA te Markelo

Omschrijving

Omschrijving

BOERDERIJ met een samengestelde plattegrond onder een dubbel rietgedekt wolfdak dat aan de onderzijde met pannen is belegd. Het dak is boven de eindgevels afgewolfd (met uitzondering van de bovenkamer) en heeft twee dakkapellen. Het woonhuisgedeelte (O) heeft een entree met bovenlicht. Links daarvan bevinden zich twee vierruits vensters met luiken. Rechts van de deur een soortgelijk venster. De bovenkamer heeft twee vensters in de geveltop, schouderstukken en vlechtingen langs de geveleinden. In de noordelijke zijgevel van de bovenkamer bevindt zich een deur, geflankeerd door twee vensters. In de noordelijke zijgevel van de boerderij zijn twee vensters met roedenverdeling en luiken, een kelderraampje en een deur geplaatst. Daarnaast bevindt zich het stalgedeelte met drie staldeuren en vier stalramen.

De zuidelijke gevel van de boerderij bestaat uit een terugliggend deel waarin vier door roeden verdeelde vensters zijn geplaatst. Het uitspringende deel van de vroegere schuur heeft een dubbele deur met een roedenverdeling en aan weerszijden een kleiner venster.

De baander met onderschoer, voorzien van aanzet- en sluitstenen, bevindt zich in de achtergevel van de boerderij (W). Aan weerszijden van de deuren zijn twee gietijzeren stalramen geplaatst onder een rondboog met sluitsteen. De deuren links en rechts in de gevel staan eveneens onder een rondboog met aanzet- en sluitstenen. Naast de rechter deur een rechtgesloten vierruits stalraam.

De schuur die aan de boerderij is vastgebouwd had aan deze zijde een baander onder een segmentboog met aanzet- en sluitsteen. De deuren zijn nu vervangen door glas. Aan weerszijden van de vroegere baander halfronde gietijzeren stalramen. Er is onder meer een betegelde keuken aanwezig.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de redelijke gaafheid van in- en exterieur

- als belangrijk onderdeel van het erf

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507967. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1840
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden