Markelo N 596
Goorseweg 51, 7475 BC te Markelo

Inleiding

Deze TOREN werd in 1890 voor een tweeledige functie gebouwd. Graaf Bentinck, de toenmalige bewoner van kasteel Weldam wilde een uitkijktoren bouwen op het hoogste punt van zijn terrein, de Herikerberg. Daar de Herikerberg in die tijd reeds een driehoekspunt van het Hoofddriehoeksnet was, leidde het voornemen van de graaf tot contact tussen hem en de Dienst Rijksdriehoeksmeting. De toren zou zowel door de graaf als voor de driehoeksmeting gebruikt worden. Op 29 maart 1890 werd door de graven Willem en Frederik Bentick, de zonen van graaf Bentinck, de eerste steen voor de toren gelegd. De toren die vroeger vrij uitzicht had over het hele gebied is nu omgeven door bomen. Enkele jaren gelden is hij verbouwd tot woning en atelier.

Omschrijving

Vierkante toren, opgetrokken in gele machinale baksteen die door natuurstenen banden in drie bouwlagen wordt gedeeld. Rondom zijn muurankers bevestigd. De toren is afgedekt met een iets overkragend plat dak. De entree, in de zuid-west gevel, bestaat uit een deur onder een rondboog met aanzet- en sluitstenen. Daarnaast is een gedenksteen aangebracht met de tekst :"De eerste steen gelegd 29 maart 1890 door de graven Willem en Frederik Bentinck".

Deze gevelzijde is verder voorzien van een rondlicht met een vierpas en in het bovenste gevelvlak een raam met een luik in de kleuren van Weldam. In verschillende gevelzijden zijn voor de rest vensters met luiken en rondlichten geplaatst.

Toren van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de vroegere functie voor de Rijksdriehoeksmeting en als uitkijktoren van het landgoed Weldam