Loosdrecht C 4508
Bij Nieuw-Loosdrechtsedijk 21, 1231 KL te Loosdrecht

GRAFKAPEL.

In 1860 gebouwde familiegrafkapel van baksteen met hardsteen plint op een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis en voorzien van vier topgevels; de kapel is gedekt door zadeldaken waarop leien en in het midden een rond plateau, waarvan de bestemming niet duidelijk is; voorgevel met dubbele spitsboogvormige deur in rollaag met sluitsteen, waarboven hardstenen gedenkplaat met het opschrift "Christo animi vitae"; op de top een ijzeren kruis; in de noord- en zuidgevels kleine vensters; voor de deuren twee hardstenen treden en de toegangssteen tot de grafkelder; naast de deuren waren voorheen op de muur twee houten vlinders met gespreide vleugels aangebracht en twee houten omgekeerde fakkels; deze voorwerpen worden thans door de Historische Kring Loosdrecht bewaard; in de vloer van de kapel zijn enige groepen van vier tegels geplaatst met in het midden glas waardoorheen men de grafkisten kan zien; op de wanden in hardst een de teksten "Ik ben de weg en de waarheid en het leven" (midden), "Laat de kinderen tot mij komen" (links) en "Ik leef en gij zult leven" rechts; ongeveer twintig familieleden zijn in de kelder bijgezet. Voorts een uit zwart hout en leer vervaardigde sokkel waarop voorheen een marmeren beeld van Christus aan de geselpaal, van de hand van de Italiaanse beeldhouwer Eumene Baratta, dat zich thans bevindt in de Oud-katholieke kerk te Hilversum. Voor de kapel een ijzeren hekwerk met twee afgeknotte hardstenen hekzuilen. Architectonisch, architectuur- en cultuurhistorisch waardevolle gave familiegrafkapel die de waarden van de historische buitenplaats nog vergroot.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkapel(H)