Andijk K 829
Bangert 28, 1619 GJ te Andijk

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1894, gelegen aan het einde van de zuidelijke aftakking van de Bangert. In 1919 werd de boerderij aan de achterzijde uitgebreid met een vierkant.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt stolpdak met noklijn in de as van de Bangert. Het stolpdak heeft getoogde spiegels aan de voorzijde (N) en achterzijde (Z) en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten in het voordakschild (N) en linkerdakschild (O) zwart geglazuurde Friese golfpannen, in het achterdakschild (Z) muldenpannen en in het rechterdakschild rode Hollandse pannen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, voor- en linkerzijgevel boven een uitgemetselde plint in een donkerder tint. Op diverse plaatsen in het muurwerk van achter- en zijgevels zijn de schieters van ankers zichtbaar.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant. De woning bevindt zich aan de noordzijde van het vierkant, de dars aan de oostzijde, de stallen aan de west- en zuidzijde (respectievelijk de lange en de korte regel). De voorgevel (N), opgetrokken in rode baksteen boven een iets uitgemetselde plint, wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst annex dakgoot. De breedte van de voorgevel is zes vensterassen. Vier pilasters -waarvan twee hoekpilasters- verdelen de voorgevel in drie traveeën van elk twee vensterassen. De tweede as van rechts bevat de voordeur, met bovenlicht. De overige assen bevatten een houten schuifvenster. De bovenhoeken van vensters en deurbovenlicht zijn afgerond. Boven de middelste travee -en hiervan door genoemde kroonlijst gescheiden- bevindt zich een grote dakkapel onder ingestoken zadeldak met overstek, versierd met rijkgesneden windveren, een top- en twee hoekmakelaars. De dakkapel bevat een dubbel houten draaivenster met afgeronde bovenhoeken. In de top, boven de getoogde spiegel, wordt het voordakschild doorsneden door een ronde schoorsteen op vierkante basis. De schoorsteen is opgetrokken met siermetselwerk in twee tinten baksteen; op de basis bevindt zich een plaat met het jaartal 1919, het jaar van de uitbreiding.

Achter de linkerzijgevel (O) bevindt zich de dars. Deze gevel bevat van links naar rechts: een houten zesruitsschuifvenster met afgeronde bovenhoeken, twee hooggeplaatste liggende rechthoekige houten drieruitsklapvensters, een getoogd ijzeren venster en tenslotte twee tot de woning behorende houten schuifvensters met afgeronde bovenhoeken. De rechterzijgevel (W) bevat vijf hooggeplaatste getoogde ijzeren stalvensters.

De achtergevel (Z) bevat geheel rechts een dubbele darsdeur met zesruitsbovenlicht. Boven de gootlijst bevindt zich een houten dakkapel onder ingestoken zadeldak. De dakkapel heeft twee opgeklampte draaideuren en houten klauwstukken.

In het woongedeelte zijn twee vertrekken van het interieur nog in oorspronkelijke staat.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend gaaf bewaard voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de late 19de eeuw met uitbreidingen uit het eerste kwart uit de 20ste eeuw.

Uitbreiding

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij