Rijswijk B 713
Van Vredenburchweg 158, 2284 TT te Rijswijk

Inleiding

Uit de tweede kwart van de 18de eeuw daterend bedrijfsgebouw, waarin karnmolen en kalverenschuur. Het gebouw werd tegelijkertijd opgetrokken met de bouw van de ernaast gelegen boerderij Spoorzicht (De Rijswijkse Hope), hetgeen in ieder geval na 1737 geschiedde, toen de toenmalige eigenaar C.J. Verheul de grond voor de bouw verwierf.

Omschrijving

Bedrijfsgebouw op rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode baksteen en overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het bedrijf sgebouw staat ca. 1 meter ten westen van het achterhuis van boerderij Spoorzicht.

De NO-hoek van het gebouw wijkt haaks naar binnen en geeft alszodanig de scheiding tussen de ruimte van de karnmolen (oost) en de schuur (west) aan.

Tegen de hoek de toegangsdeur. In het terugliggende deel van de noordgevel een breed vensterkozijn met 4-ruitsvenster. In de topgevel van de westgevel een zolderluik. In de zuidgevel aan de linkerzijde een toegangsdeur, centraal een vensterkozijn, thans enkelruits, en rechts hiervan een breed vensterkozijn.

In het gebouw deels nog het oospronkelijke gebint.

Het bedrijfsgebouw van boerderij Spoorzicht is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege: