Kapelle F 1672
Marktplein 20, 4421 JP te Kapelle

Inleiding

Pastorie van de hervormde gemeente, thans woonhuis, in 1863 in een classicistisch-eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van architect J.H. Hanninck uit Goes. Sinds ca. 1960 "De Haven" genaamd.

De één bouwlaag hoge aanbouw met zadeldak aan de noordzijde valt buiten de bescherming; dit geldt tevens voor gebouwtjes op het terrein achter het woonhuis.

Rechthoekig, anderhalve bouwlaag hoog gebouw, met zadeldak; halfvrijstaand.

Vijf traveeën brede, gepleisterde voorgevel (langsgevel) met hoger opgaande middenrisaliet met topgevel en dwarskap bij middelste drie traveeën; alle gevelopeningen getoogd.

Centrale ingangspartij met houten paneeldeur, bovenlicht met diagonale roedeverdeling; geprofileerde, gepleisterde omlijsting. Op begane grond voorts houten 2x3 ruits schuiframen met diagonale roedeverdeling in bovenramen. Op verdieping draairamen met roedeverdeling.

Onder de middelste drie verdiepingramen een waterlijst met tandlijst. Middelste venster bekroond met gepleisterde decoratie met onder meer cartouche; gepleisterde geprofileerde omlijsting. Alle ramen van voorgevel voorzien van houten persiennes met gesneden onder- en bovenrand.

Dwarskap van topegevel met overstek en rijk uitgesneden korbeelconstructie; rijk uitgesneden houten daklijst en fries.

Achter- en zijgevels in roodbruine handvormbaksteen. Zuidgevel met nieuwe en vervangen vensters. Achtergevel met getoogde houten 2x3 ruits schuiframen met houten persiennes; dubbele terrasdeur met getoogd bovenlicht; achterdeur; keukenraam met getoogd bovenlicht. Op verdieping eenvoudige, aangepaste draairamen. Zadeldak gedekt met gesmoorde pannen (oorspronkelijk bezat het pand oegstgeester pannen). Klokkenstoel met klok van P. Waghevens, 16de eeuw, diam. 86 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1926, is buiten gebruik gesteld.

Het interieur is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis.

Voormalige pastorie, van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang.