Kapelle B 1600
Biezelingsestraat 34, 4421 BS te Kapelle

Inleiding

Vrijstaande villa met praktijk/kantoor, in 1910 gebouwd als notariswoning naar ontwerp van architect C.A. en/of A.L.J. Goethals te Middelburg; Art Nouveau invloeden. Langdurig als dokterswoning in gebruik geweest.

Schuur met garage ten noordwesten van de villa komt niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Vrijwel vierkante basisplattegrond met veel erkers en aanbouwtjes. Twee bouwlagen hoog met kapverdieping. Begane grondlaag uitgevoerd in rode machinale vormbaksteen; zandstenen waterlijst rondom ter hoogte van onderdorpel begane grondvensters; verdieping geheel gepleisterd en wit geschilderd. De kap is een combinatie van een zadeldak, schilddak en dwarskappen, gedekt met gesmoorde, geglazuurde tuile du nord pannen. Voorgevel met links naar voren springend de twee bouwlagen hoge, achthoekige hoekerker met op begane grond houten schuiframen met 6-ruits bovenlichten; op verdieping houten stolpramen met roedeverdeling; overhangende daklijst met houten consoles; achthoekige koepel gedekt met koper.

In het midden van de gevel houten stolpdeur (terrasdeuren) met glasruit; getoogd bovenlicht, voorzien van roedeverdeling met ovaal in midden. Klein terras, gedeeltelijk ommuurd. Boven terrasdeuren halfrond houten afdak op houten geprofileerde, dubbele consoles. Daarboven stolpraam met roedeverdeling; overhangende daklijst op houten consoles; in dakvlak houten dakkapel met afgeronde daklijst aan voorzijde; venster. Rechter deel van gevel op begane grond met vijfhoekige erker; houten schuiframen met 6-ruits bovenlichten.

Op erker een plat met gepleisterde borstwering met "zuilen" bekroond door een bol en ovaalvormig hekwerk daartussen.

Ingangspartij naar plat onder rondboog: houten stolpdeur met glasruiten; zijlichten met roedeverdeling; bovenlicht met roedeverdeling met ovaal in midden.

Boven ingangspartij tuitgevel met vernieuwd venster met nagebootste roedeverdeling.

Rechter zijgevel (noordoosten) met één bouwlaag hoge uitbouwmet plat over bijna gehele breedte, met uitzondering van linker deel. Linker deel met houten schuifraam met 6-ruits bovenlicht en op verdieping houten stolpraam met roedeverdeling; overhangende daklijst op consoles.

Aan zijkant van uitbouw twee houten vensters met roedeverdeling en bakstenen tussenstijl en daarboven twee kleinere vensters met roedeverdeling en bakstenen tussenstijl; vormgeving gebaseerd op kruisvenster; in dit gevelvlak bevindt zich de gedenksteen met jaartal 1910.

Voorzijde uitbouw met links ingangsportiek met houten afgeronde deur met ovaal venstertje bovenin, natuurstenen stoep; houten halfronde luifel op geprofileerde dubbele(?) consoles.

Rechts van ingangsportiek springt uitbouw halfrond naar voren, hier voorzien van houten schuiframen met 6-ruits bovenlichten.

Rechts in de uitbouw nog een ingang - de voormalige praktijkingang - met zelfde luifel en deur als bij ingangsportiek.

Op de uitbouw een plat met borstwering; in halfronde nis onder meer een houten toegangsdeur; boven nis een tuitgevel met venster en in top een luidklok onder een afdakje. Rechts van nis een muurvlak met houten venster en overhangende daklijst op consoles.

Achtergevel met links (noord) halfronde gevelopening met houten venster met roedeverdeling, kalf en bovenlicht met diagonale roedeverdeling; houten schuiframen met 6-ruits bovenlichten; tuitgevel.

Linker (zuidwesten) zijgevel aan linkerzijde één bouwlaag hoog met plat (dakterras). Begane grond met drie houten schuiframen met 6-ruits bovenlichten, overhangende daklijst.

Dakterras met terrasdeuren en daarboven overhangende daklijst; dakkapel met venster. Gedeelte van dakterras door een in de stijl van de rest van woning uitgevoerde latere aanbouw in beslag genomen.

Rechts van bovengenoemde drie schuiframen een veelhoekige serre-achtige aanbouw met plat en overhangende daklijst met houten consoles. Twee stel houten stolpdeuren met glasruiten en getoogde bovenlichten met roedeverdeling, voorzien van ovaal in midden; natuurstenen stoepen; houten schuiframen met 6-ruits bovenlichten. Rechts sluit zijgevel aan op hoekerker (zie voorgevel). Muurvlak boven serre met twee stoplramen met roedeverdeling; overhangende houten daklijst met consoles en in dakvlak dakkapel met halfrond middenvenster, welke vorm zich voortzet in de daklijst en zijlichten.

In het interieur is met name het houten trappenhuis van de begane grond tot en met de zolder van belang; op begane grond onder meer kamers aan voorzijde met originele, gepleisterde plafonds en houten tussendeuren.

Villa van belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, gaafheid en ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning