Kapelle M 2051
Nieuwe Kerkplein 4, 4423 AC te Schore

Inleiding

Nederlands Hervormde kerk met fronttoren en aangebouwde consistorie, in 1942 gebouwd ter vervanging van de door oorlogsgeweld verwoeste voorganger.

Ontworpen door de architect J. Roodenburgh in de architectuur van de Delftse School. Gelegen in het centrum van het dorp op een ommuurd terrein. Fronttoren aan westzijde van zaalkerk en consistorie in noordoosthoek, haaks op kerkgebouw.

Vrijwel rechthoekig kerkgebouw met vierkante fronttoren en rechthoekige consistorie.

Kerkgebouw één verdieping hoog met zadeldak, gedekt met rode hollandse pannen; consistorie idem. Geheel opgetrokken uit rode handvormbaksteen. Stalen kozijnen, veelal met glas-in-lood.

Aan westgevel de toren voorzien van ingangspartij in getoogde nis net dubbele houten deuren met visgraatmotief; natuurstenen trapje; boven ingang rond stalen venster met cirkelvormige roedeverdeling; kleine verticale halfronde venstertjes. Bovenin toren (rondom) galmgaten met daarboven uurwerken; op hoeken waterspuwers. Aan bovenzijde afgesloten door opengewerkte attiek; slanke, vierkante spits gedekt met koper.

Aan noordzijde een aankapping aan de voet van de toren met een ingang met houten deur met visgraatmotief en natuurstenen trapje; gedenksteen. Aan zuidzijde van de toren eveneens een aanbouwtje met houten deur met visgraatmotief en natuurstenen trapje.

De - vrijwel indentieke - zijgevels van de zaalkerk met gemetselde steunberen; twee vensters met gemetselde "middenstijl"; drie door de gootlijst opgaande raampartijen, uitlopend in een kleine tuitgevel met dwarskapje gedekt met rode pannen; aangekapt uitbouwtje met venstertjes.

Achtergevel vrijwel blinde gevel; getoogde houten deur met visgraatmotief; rond stalen venster met glas-in-lood.

Consistorie door tussenlid met kerk verbonden. In tussenlid ingang met houten portiek en houten deur met glasruiten en zijlichten; natuurstenen trapje. Westelijke langsgevel met vensters met stalen kozijnen en draairamen, roedeverdelingen en glas-in-lood. Door de gootlijst opgaand gevelvlak met tuitgeveltje, voorzien van vensters met daarboven, in top,rond stalen venster; klein dwarskapje.

Noordgevel is blinde topgevel met uitgebouwd rookkanaal met schoorsteen in siermetselwerk.

Oostgevel is idem westgevel; achterzijde tussenlid met houten deur en kleine venstertjes.

In interieur onder meer in de kerk paraboolvormige, geheel betimmerde, houten kapconstructie; houten planken vloer; houten kerkbanken; gepleisterde muren.

Gave kerk met toren en consistorie van architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Nee Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Consistorie Nederlandse Hervormde Kerk