Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508059
Complexnummer
508056 - Villa De Wael
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82712/50
Kadastrale aanduiding
Domburg F 1591
Domburgseweg 10, 4357 BB te Domburg

Omschrijving

Inleiding

Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aan de zuidzijde is in 1956 een woning aangebouwd, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Omschrijving

Koetshuis en woning op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldaken. Kap van de schuur hoger opgaand. Opgetrokken in helder rode baksteen; geroete baksteen in fries, venster- en deurbogen, vensterdorpels en op gevelhoeken.

De topgevel aan de straat is de voorgevel van de woning die vier traveeën breed is en voorzien van 2x3 ruits getoogde schuiframen (eerste travee van links was oorspronkelijk de ingang). In de top eveneens getoogd venster. Overhangende daklijst met uitgezaagde windveer. Rechter zijgevel (west) met links langsgevel van woning waarbij het dak lager is dan het aangrenzende koetshuis. Langsgevel van het koetshuis met zadeldak tussen topgevels (tegen de zuidelijke topgevel nieuwe woning). Op de begane grond een dubbele, getoogde houten deur met aan weerszijden een getoogd venster met middenstijl.

Waterpomp rechts onder het rechter venster. Siermetselwerk fries en houten gootlijst.

Boven de ingang een door de gootlijst opgaande topgevel met goederenluik en rolbalk. Deze topgevel is voorzien van een uitgezaagde windveer. De zadeldaken zijn gedekt met gesmoorde hollandse pannen.

Waardering

Koetshuis met woning, van cultuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508056. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden