Domburg F 2225 A2
Domburg F 2225 A1
Nehalenniaweg 20, 4357 AW te Domburg

Inleiding

Watertoren, in 1933 gebouwd voor het in 1932 opgerichte gemeentelijk waterleidingbedrijf. De toren werd ontworpen door ir. H. Sangster en uitgevoerd door C. van Prooyen te Barendrecht. De toren staat boven op een duintop en is niet meer als watertoren in gebruik. Aan de gevels zijn sporen van oorlogsschade zichtbaar.

Omschrijving

De 28,5 meter hoge toren heeft een ronde doorsnede met naar boven toe een geringe afname van de buitendiameter. Het betonnen reservoir heeft een vlakke bodem en wordt door vijf betonnen kolommen ondersteund. Dit skelet wordt ommanteld door een gele bakstenen buitenmuur op een donkerrode bakstenen plint.

Diverse gevelopeningen zijn met beton geaccentueerd of omlijst. Boven het reservoir bevindt zich een gaanderij voor gebruik als uitzichttoren. De toren wordt afgesloten door een bolkap die is bedekt met koper.

De ingang bevindt zich aan de zuidwestzijde. De rondboogvormige ingang, is voorzien van een betonnen omlijsting en een eenvoudige houten deur. Op het niveau van de eerste verdieping bevinden zich enkele smalle hoge vensters.

Ter hoogte van het reservoir eveneens enkele hoge vensters en daarboven reeksen gekoppelde gevelopeningen.

Waardering

Watertoren van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarde en herkenbaarheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Interbellum-architectuur